На 80 години ни напусна театроведът Стефан Янков - главен

...
На 80 години ни напусна театроведът Стефан Янков - главен
Коментари Харесай

Отиде си Стефан Янков - дългогодишен драматург на Пловдивския театър


На 80 години ни напусна театроведът Стефан Янков - основен драматург на Пловдивския спектакъл от 1972 до 1982 година Освен под тепетата, той работи и в театрите в театрите в Хасково, Сливен и Младежкия спектакъл в София, както и на Първи частен спектакъл " Ла страда ". Бил е и шеф на Националния център за спектакъл и зам.-директор на Театрална работилница " Сфумато ".

„ Ако има човек, който да познава театралната география, история, персони радикално, това е Стефан Янков. Но той освен познаваше като пръстите на ръката си механиката, процесите и душата на театъра, а откровено го обичаше и му отдаде мозъка и сърцето си. Затова и самият Театър го обичаше със същата тази любов. Защото делото на Стефан Янев се наричаше „ Театър “, а самият той способства за това думата „ театрал “ да носи в семантиката си стойности като гений, престиж, чест. Неговият принос за осмислянето на процесите в българския спектакъл и за самото протичане на тези процеси остава като насочна точка за тези, което поемаме щафетата. Вярвам, че духът му остава вечно в нашите духовни пространства, с цел да ни направлява постоянно, когато застанем на някой театрален кръстопът “, се споделя в съболезнованието на министъра на културата Кръстю Кръстев.

„ Стефан Янков е от тези хора, които същински обичаха театъра и театърът бе делото на живота му. Близо 20 години е част от най-важните театрални събития, които се случват в провинцията, работейки като драматург в Пловдивския, в Хасковския спектакъл, а по-късно беше и шеф в Сливен. В идващите 20 години той влага силата и силата си в софийските театри и в Националния център за спектакъл към Министерството на културата. Интелигентен, самоироничен, занимателен, Стефан Янков беше театрал с правилен компас, както за това, което се случваше по нашите подиуми, по този начин и за това, което ни предстоеше “, пишат с почитание и любов за него сътрудниците му от Младежкия спектакъл, където бе шеф.
Прочетете още
Поклонението пред Стефан Янков ще се състои на 17 декември от 13 ч. в храма „ Св. Седмочисленици “ в София.

Поклон!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР