На 8 юли беше Световният ден за борба с алергиите

...
На 8 юли беше Световният ден за борба с алергиите
Коментари Харесай

ВМА: Всеки трети българин има алергия

На 8 юли беше Световният ден за битка с алергиите – самодейността е от 2005 година на Световната организация за битка с алергиите. Целта е да се увеличи информираността на обществото по отношение на алергичните болести и да се сложи акцент върху смисъла на профилактиката и предварителната защита им, заяви ВМА.

vista study По данни на СЗО алергиите са на четвърто място измежду хроничните болести в международен мащаб. Между 30 и 40% от популацията е наранено от казуса. През последните 20 години честотата им се е удвоила, регистрират специалистите. В България всеки трети има проблем, а упованията са през 2025 година алергиите да обиден 50% от популацията.

vista study Алергията е патологична реакция на организма към избрани субстанции от околната среда (полени, медикаменти, животни, храни и други), наречени алергени. Тя се дължи на свръхчувствителност (повишена реактивност) вследствие на сенсибилизация (алергизиране) към избран алерген, разяснява доктор Шасине Вели, която е част от екипа на Клиника по незабавна токсикология на ВМА.

vista study Многообразието на алергените е голямо и на процедура броят на веществата, които могат да провокират алергия е безграничен. От значение за появяването и развиването на алергиите са както генетичната предразположеност, по този начин и доста фактори от околната среда.

vista study Добре известни са алергичните реакции към полени, домашни любимци, ужилване или захапване от инсекти, алергии към храни, медикаменти, козметика и други. В взаимозависимост от тежестта на признаците, алергичните реакции могат да бъдат леки (с съществуване на единични прояви), умерени или тежки с развиване на анафилаксия, представляваща евентуално живото застрашаващо положение, изискващо незабавна здравна интервенция, разяснява още експертът.

vista study За диагностициране на алергичните болести от извънредно значение е визитата при алерголог, който в детайли снема клиничната история, която добавя с проучвания (кожни, кръвни, функционални и други тестове) и навреме поставената диагноза разрешава започване на терапия.

vista study Съвременното лекуване включва с изключение на многочислените средства за облекчение на признаците, също по този начин и характерна имунотерапия със съответния алерген, който е единственият етиологичен способ за лекуване и профилактика на алергичните болести, споделя доктор Вели и приканва:

Важно е да сме деликатни, когато става дума за здраве! Информираността е първа стъпка към виновното справяне с проблемите, показват от ВМА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР