На 8 септември Православната църква отбелязва големия празник Рождество Богородично.

...
На 8 септември Православната църква отбелязва големия празник Рождество Богородично.
Коментари Харесай

Днес е Рождество Богородично

На 8 септември Православната черква отбелязва огромния празник Рождество Богородично. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от най-големите християнски празници, прочут в националната традиция като.

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната черква. Според българските обичаи Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва най-вече от дами, с цел да им оказва помощ Богородица в неволя или тежка работа.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се организират събори из.

Според обичаите стопанката на дома. Тя не би трябвало да шие и тъче, с цел да не се разболеят децата в дома.

По мотив на празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия.

Храмов празник празнува един от най-знаковите български православни манастири - Роженската света обител " Рождество Богородично ".

По традиция на празника на манастира, когато се изнася за литийно шествие чудотворната икона на Роженската Света Богородица идват клирици от Света Гора - Атон, и на празничния водосвет участват посетители от епархията, страната и чужбина.

На този ден, по думите на молитвата, " Бог трон свят на земле Себе предуготовал ", тъй като Светата Дева като станала Божия Майка, станала като че ли Божий трон на земята. Родителите на Пресветата Дева били благочестивите Йоаким и Ана. Според преданието Йоаким произхождал от царски жанр, а Ана.- от първосвещенически жанр.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР