На 8 октомври 1967 г. при акция на ЦРУ партизанският

...
На 8 октомври 1967 г. при акция на ЦРУ партизанският
Коментари Харесай

Ернесто Че Гевара е заловен и екзекутиран при акция на ЦРУ

На 8 октомври 1967 година при акция на Централно разузнавателно управление на САЩ партизанският пълководец Ернесто „ Че “ Гевара и неговите спътници са хванати край Ла Игера в Боливия. На идващия ден по заповед от Вашингтон Че Гевара е разстрелян, боливийското държавно управление пуска публично известие за изтезанието. На 15 октомври кубинският водач Фидел Кастро също удостоверява гибелта на Гевара.

Командирът е роден в Аржентина в относително заможно семейство от ирландско-испански благороден генезис. Израства в среда с леви политически убеждения. Завършва медицина в Буенос Айрес, само че съвсем не практикува, тъй като отдава живота си на революционната битка. Става очевидец на неправдата, бедността и стига до извода, че единственият излаз за разрешаване на казуса със общественото неравноправие е въоръжената революционна битка.

Че се намира в Гватемала по време на преврата през 1954-та и последвалата го тирания. Той е заставен да избяга в Мексико. Там се среща с Фидел Кастро и става член на Движението " 26 юли ", което завзема властта в Куба през 1959 година

Ернесто Че Гевара се отхвърля от кубинското си поданство и напуща Хавана през 1965 година с вярата да помогне на революционната партизанска битка по света и разпали нови обществени революции в други страни - първо в Конго, а по-късно и в Боливия. Там обаче е хванат от Централно разузнавателно управление на САЩ при специфична военна интервенция и погубен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР