Изтребители поразиха екстремисткия обект в района на Хан Юнис, след

...
Изтребители поразиха екстремисткия обект в района на Хан Юнис, след
Коментари Харесай

Израел нанесе въздушен удар по Газа, откраднаха 66 млн. евро от Банката на Палестина

Изтребители поразиха екстремисткия обект в региона на Хан Юнис, откакто през вчерашния ден беше изстреляна ракета по кибуца Ейн Хашлоша, уточни ЦАХАЛ. Унищожена беше и позиция в Централна Газа, от която е осъществяван минометен обстрел, допълват оттова.

Според палестинските служби за сигурност израелската войска е атакувала постройка в село източно от Хан Юнис и е обстрелвала бежански лагери в централната част на палестинския анклав. Те обявиха, че минимум един палестинец е бил погубен при удари, нанесени от израелските военноморски сили.

По последни данни на следеното от " Хамас " здравно министерство в Газа броят на жертвите от началото на израелските офанзиви на 7 октомври е 34 654, което значи нови 32 починали спрямо предходния ден.

Междувременно беше оповестено, че въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от банковата институция " Банката на Палестина " , написа френското издание " Монд ". Това е станало в средата на предишния месец.

Изданието е получило достъп до документ, предаден от " Банката на Палестина " на някои интернационалните сътрудници, в който се разказват зрелищни кражби, осъществени в главния банков клон в град Газа.

На 16 април чиновници установили, че в тавана на помещението със сейфовете е пробита дупка и е била открадната сума в израелски шекели, равняваща се на 2,8 милиона евро. При този грабеж крадците са взели непосредствено касите с пари, предопределени за зареждане на банкоматите.

Още на идващия ден въоръжени групи с експлозиви още веднъж са се върнали в банковия клон и са взривили циментов сейф, излят предния ден, с цел да отбрани парите. Те са откраднали три каси с пари, в които е имало пари в разнообразни валути, равняващи се на 29 милиона евро.

На идващия ден втори клон на банката е бил нападнат от отряд въоръжени мъже , които твърдели, че са представители на най-висшите управляващи на Газа, дефиниция, която се употребява за обозначаване на " Хамас ".

Въоръжените мъже си тръгнали от банковия клон с израелски шекели на стойност 33,6 милиона евро, написа Българска телеграфна агенция.

Освен това израелската войска е конфискувала в анклава огромна сума пари, които са принадлежали на " Банката на Палестина ", съгласно информации на " Монд ". Френското издание цитира и израелски медии, които оповестяват през февруари, че иззетата сума възлизала на няколко десетки милиона $ и че тази интервенция целяла да се попречи на " Хамас " да постави ръка върху тези пари.

Френският вестник разказва и компликациите, които имала " Банката на Палестина " да укрие парите си в брой и компликациите за жителите на Газа да се снабдят с пари в брой.

В линията Газа работели единствено два банкомата - в Рафах и Деир ал Балах, в южната част на анклава, и то когато имало ток там. Освен това въоръжени мъже причаквали хората, теглещи пари от банкоматите и ги изнудвали за % от изтеглената сума. Това се виждало на камерите на банкоматите, написа " Монд ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР