На 8-ми април 2022 г. – Международния ден на ромите,

...
На 8-ми април 2022 г. – Международния ден на ромите,
Коментари Харесай

В Разград отбелязват Международния ден на ромите

На 8-ми април 2022 година – Международния ден на ромите, от 09:00, в заседателната зала на Общински съвет – Разград ще се организира конгрес по дебатиране сред възпитаници от шест учебни заведения от Северна България.

Събитието се организира от съдружие „ Асоциация Интегро “ под патронажа на Областния шеф на област Разград – доктор Деян Димитров като ръководител на Областния съвет за съдействие по етническите и интеграционни въпроси.

Ученическият спор е част от дейностите на Програмата на Асоциация Интегро “ – „ Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на приблизително обучение ” и е отдаден на Международния ден на ромите.

Форумът включва диспути по следните тематики: „ Българското общество е задоволително толерантно “, „ Интернет общуването е дейно “ и „ Сътрудничеството е по-добър метод от водачеството за разрешаването на локални проблеми “.

Програмата се извършва от 2006 година насам, като към сегашния миг посредством нея са подкрепени над 1 200 младежи, които сполучливо приключиха междинното си обучение, а над 300 от тях продължиха да учат във висши образователни заведения в България.

През последните две години Програмата се разви, като все още дава сложна поддръжка на възпитаници в гимназиална степен на образование от 6 учебни заведения, която се показва в: даване на учебници и образователни помагала; менторство; поддръжка с облекла и храна за най-уязвимите. Училищата, в които Програмата се извършва през актуалната 2021/2022 образователна година са следните: Професионална гимназия по селско стопанство „ Хан Аспарух “, гр. Исперих; Средно учебно заведение „ Трайко Симеонов “, гр. Шумен; Професионална гимназия по превоз и лека индустрия, гр. Омуртаг; Средно учебно заведение „ Цанко Бакалов Церковски “, Никола Козлево; Средно учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски“, гр. Върбица и Средно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Антоново. Програмата слага необикновен акцент над менторството, което включва два съставния елемент – самостоятелно и групово, посредством клубове „ Дебати “. Основната цел на тази активност е учениците да практикуват своите познания и да подобрят обществените си умения. Освен това, се чака да има усъвършенстване в сериозното мислене по злободневни въпроси, свързани с тяхната възраст.

Дебатът ще открие господин Деян Димитров – регионален шеф на област Разград. Приветствие към учениците ще насочи госпожа Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград по филантропичните въпроси. Във фоайето пред залата на Общински съвет – Разград ще бъде експонирана фотоизложба на фотоси, направени от възпитаници през годините, която ще премине под наслов „ Всички дружно в едно общество – ръка за ръка“ и ще бъде отдадена на 8-ми април – Международния ден на ромите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР