На 8-и март търговията с цветя е във вихъра си

...
На 8-и март търговията с цветя е във вихъра си
Коментари Харесай

На 8 март търговията с цветя е във вихъра си

На 8-и март търговията с цветя е във вихъра си и процъфтява от ранна заран.

Във Варна да вземем за пример осмомартенски цветя се оферират в необятен диапазон - от 50 стотинки до 150 лв.. Разликата в ценовата политика на цветарите е голяма, напомняйки за правилото „ ден година храни ”, предава кореспондентът на БГНЕС от морската ни столица.

Зюмбюли, лалета, фрезии и пъстроцветни иглики в саксия, са измежду най-масово продаваните, а и купувани цветя по варненските улици за Празника на дамата. И тази година цените варират, като от 50 стотинки за роза в огромните хипермаркети, офертите могат да стигнат и до над два пъти по 50 лв. – за дизайнерски букет в профилираните бутици.

Истинско раздвижване царува през днешния ден към цветните пазарчета в града, а ангажирани единствено за празника търговци, от няколко дни оферират стоката си по най-натоварените пешеходни зони.

Разнообразие от букети и кошнички има на съвсем всички места в града. Актуални остават даже хризантемите, розите, а и екзотичните орхидеи. Някъде могат да бъдат открити нежни ириси и даже български циклами, азалии и теменужки. Средно по 2 лв. за филиз вървят лалетата, фрезиите и ирисите. Но макар богатия подбор от нови типове, сортове и хибриди, класическите червени и розови карамфили, увити в сребристо или транспарантно целофанче, познати ни от времето на комунизма, не излизат от мода. Между 50 стотинки и 1-2 лв. може да ни излезе едно такова букетче. Ако не държим на опаковката ще платим даже и левче.

В първокласните цветарски студиа и бутици претендират, че залагат на качество и асортимент на най-хубавите сортове. Така цената на един авторски букет може да надвиши и 100 лв..

Актуални измежду дизайнерските аранжировки са цветята в чаша, в истинска кашпа от керамика или метал, в стъклени мини градинки, украсени с разнообразни платове, хартии, мъниста, панделки, перли, пера и бижута.

Търговията с цветя в София също процъфтява от ранна заран. Търговците са разпънали спонтанните си сергии на огромните кръстовища и на автобусните спирки. В централната част на града спирките на трамваите са „ окупирани ” още по мрачно. На площад Гарибалди, да вземем за пример, пространството от двете страни на трамвая отесня на искащите да продадат стоката си. Площад Славейков се оказва дребен – от една страна за книжарите, чиято територия мъчно се „ завладява ”, а от друга на търговците на цветя, които са на това място единствено за ден-два. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР