На 72 г. днес почина дисидентът и антикомунист Николай Колев-Босия.

...
На 72 г. днес почина дисидентът и антикомунист Николай Колев-Босия.
Коментари Харесай

На 72 г. почина Николай Колев-Босия

На 72 година през днешния ден умря дисидентът и антикомунист Николай Колев-Босия.  Тъжната вест заяви екологът Вихрен Михайлов във фейсбук. " Днес умря моят другар, съидейник и несклоняем войник Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се забележим в миналото в по-чист свят... ", написа Михайлов.
 
Николай Колев-Босия е български отстъпник, стихотворец и публицист. Роден е в Стара Загора, учи съветска лингвистика, само че не приключва висше обучение. По време на тоталитарния режим е работил разнообразни неща - декорист в Кукления спектакъл в Стара Загора, строителен служащ, бил е в Коми АССР. 
 
Активен съперник на комунистическия режим преди 10 ноември 1989 година, неведнъж задържан. Създател е на първия самостоятелен профсъюз в България, ръководител на Независимото сдружение за отбрана правата на индивида. Лежал е няколко пъти както в Старозагорския затвор, по този начин и в Софийския затвор за политическата си активност преди 10 ноември 1989 година
 
Босия е прочут с многочислените си гладни стачки, ексцентричните си визии и своенравния си темперамент. Той бе прочут в обществото с дейната си гражданска позиция по разнообразни проблеми. Автор е на голям брой изявления и четири книги. Баща на пет дъщери.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР