На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за

...
На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за
Коментари Харесай

Калина Чапкънова, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Администрацията трябва да се съкрати

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите единадесет членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

В идващите три седмици " Дневник " ще показа 18-те претенденти през техните концепциите и имотните заявления.

Освен зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, шефа на Районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова и юриста Мирослав Джеров, друга номинация на ГЕРБ е на ръководителя на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова-Кючукова.

Родена в Бургас Чапкънова, тя приключва свободния университет в града със компетентност право. Средният ѝ триумф от семестриалните и държавните изпити е 5.86. Има юридически стаж над 20 години като е била помощник в университета, който е приключила. В системата на прокуратурата постъпва две години след довеждане докрай на образованието си - 1997 година като последователно е минала всичките ѝ равнища. От 2010 година е определена за за повторно за областен прокурор на Бургас.

Тя е наблюдаващ прокурор по делото за атентата на летище " Бургас " в Сарафово от 2012 година Това досъдебно произвеждане е разказано в детайли в претекстовете за издигането ѝ за член на идващия правосъден съвет от депутатите от ГЕРБ. Причината - до момента в който е следила това следствие, тя е била и началник на прокуратурата, също така била на трето място по обсъждани преписки измежду сътрудниците си. Награждавана е със служебна признателност от последните двама основни прокурори - Борис Велчев и Сотир Цацаров, акцентират още предложителите ѝ.

Владее на положително равнище британски и съветски език. Становище в нейна поддръжка има от до. доктор Мария Нейкова, ръководител на Асоциацията на приключилите Бургаския свободен университет и някогашния основен прокурор Борис Велчев.

Концепцията

В концепцията си Чапкънова декларира, че ще уточни минусите на правосъдната система с откъс на думите на мореплавател, съгласно който " Никога няма да прекосиш океана, в случай че нямаш куража да се откъснеш от брега! ". Според нея всеки магистрат би трябвало да има смелостта да сочи минусите, с цел да може да се върне доверието на обществото към системата. Затова главната задача на новия правосъден съвет би трябвало да е продобиване на изгубеното доверие, отбелязва претендентът на ГЕРБ.

Друга предпочитана задача за новия състав на Висш съдебен съвет е изработването на нова пътна карта - за броя съдилища и прокуратури, правосъдните им региони и седалища, отбелязва Чапкънова. Тя се афишира за понижаване на администрацията в системата. Промените би трябвало да стават без да се визира правото на жителите за елементарен достъп до правораздаване и би трябвало да се уеднакви натовареността на магистратите. " Този развой понастоящем е в по-напреднала фаза за прокуратурата, в съпоставяне със съдилищата ", добавя Чапкънова. Следващият Висш съдебен съвет обаче ще би трябвало да реши и извърши признатата идея за понижаване на прокуратурите със заместването на районните с териториални отделения към тази районна прокуратура, която се намира в обитаемото място, където е окръжната прокуратура, т.е. в регионалния център.

Според нея освободеният финансов запас от смяната може да се употребява за повишение на заплатите на прокурорите от най-ниските равнища и на чиновниците с минимум пари или натоварените магистрати да получават бонуси, съгласно действителни резултати, а освен тъй като работят в по-големи и натоварени правосъдни институции.

Чапкънова се афишира за обединен метод и бистрота при атестиране, повишение и назначение на магистратите или ръководители на съдилища и прокуратури. Тя показва, че към момента не са проработили атестатицонните комисии към апелативните прокуратури, които би трябвало да оказват помощ на правосъдния съвет в оценката на активността на магистратите, която би трябвало да е справедлива и безпристрастна и да се промени досегашната процедура за оценяване на всички с " доста добър ".

Кандидатът на ГЕРБ отбелязва, че дисциплинарната процедура на правосъдния съвет до момента е оценена нееднозначно, поради неналичието на единни стандарти. Чапкънова се афишира за нова система от поощрения и награди, с цел да имат магистратите тласък, поради изчезналата опция за кариерно израстване, която ги демотивира. Тя дефинира като извънредно наложителни последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които провокираха отрицание в съда и адвокатурата. Повече четете тук.

Според нея съветът би трябвало интензивно да взе участие в развой по смяна на Наказателния кодекс, който е стар, както и във въвеждането на електронно правораздаване.

Чапкънова дефинира като не изцяло сполучлива сегашната информационна политика на съвета. Според нея борбата за връщане на публичното доверие в правосъдната система.

Имотна декларация

Чапкънова е заявила като притежавани от нея или фамилията ѝ идеални част от земя и жилищна постройка във Варна, четири жилището, дворно и парко място в Бургас, къща в Несебър и дворно място в с. Раклиново, както и елементи от земи в няколко други села и местности. Два автомобила - " Сузики " и " Нисан " са измежду другите притежания на фамилията на претендента на ГЕРБ, които тя е заявила. Тя има влог от малко над 40 хиляди евро, към 3 хиляди лева и малко долари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Новият Висш съдебен съвет (8)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР