На 7 септември е насрочено общественото обсъждане на План-сметка за

...
На 7 септември е насрочено общественото обсъждане на План-сметка за
Коментари Харесай

Над 6 милиона не достигат за сметосъбиране в Пазарджик

На 7 септември е планувано публичното разискване на План-сметка за нужните разноски за битови боклуци през 2022 год. и установяване на размера на таксата за битови боклуци за жилищни и нежилищни парцели на физически и юридически лица за 2022 година в Община Пазарджик. Обсъждането ще е от 10 ч. в Пленарна зала.

Според импортирания от кмета Тодор Попов отчет при настоящия размер на таксата за Твърди битови отпадъци предстоящите приходи за 2022 година възлизат на на 9 331 008 лева В същото време разноските по План-сметката за Твърди битови отпадъци за 2022 година са 14 611 390 лева, които са доста повече от облога и от предстоящите приходи през 2022 година Тъй като не е спазено условието на член 8. (1) от ЗМДТ, Общинският съвет да дефинира размера на таксата при съблюдаване на правилото за възобновяване на цялостните разноски на общината по даване на услугата и основаване на условия за разширение на предлаганите услуги и повишение на тяхното качество се предлага нарастване на такса боклук в следния размер:

1. Да се усилят промилите за Твърди битови отпадъци за застроени жилищни и вилни парцели и застроени нежилищни парцели на жители в регионите на обслужване в гр. Пазарджик от 4,7 на 6,0 промила върху данъчната оценка на парцела.
2. Да се усилят промилите за Твърди битови отпадъци за застроени жилищни и вилни парцели и застроени нежилищни парцели на жители в регионите на обслужване в останалите обитаеми места от 8,0 на 12,0 промила върху данъчната оценка на парцела.
3. За незастроени жилищни и нежилищни парцели на жителите в регионите на обслужване, както и за жилищни и вилни парцели на жителите отвън регионите на обслужване в гр. Пазарджик от 2,9 на 3,9 промила върху данъчната оценка на парцела.
4. За незастроени жилищни и нежилищни парцели на жителите в регионите на обслужване, както и за жилищни и вилни парцели на жителите отвън регионите на обслужване в останалите обитаеми места от 5,0 на 7,7 промила върху данъчната оценка на парцела.
5. Да се усилят промилите за Твърди битови отпадъци за жилищни парцели на предприятията в регионите на обслужване в гр. Пазарджик от 4,7 на 6,0 промила върху данъчната оценка на парцела.
6. Да се усилят промилите за Твърди битови отпадъци за жилищни парцели на предприятията в регионите на обслужване в останалите обитаеми места от 8,0 на 12,0 промила върху данъчната оценка на парцела.
7. Да се усилят промилите за Твърди битови отпадъци за нежилищни парцели на предприятия, в това число и компании на еднолични търговци в регионите на обслужване от 13,5 на 19,5 промила, върху по – високата сред данъчната оценка и отчетната стойност.
8. Да се усилят промилите за разчистване на местата за публично прилагане при подадени заявления за прилагане на съдове съгласно количеството на битовите боклуци от 3,7 на 4,5 промила върху по – високата сред данъчната оценка и отчетната стойност.
9. Да се усилят годишни такси за Твърди битови отпадъци по типове съдове, както следва:
9.1 за резервоар вид „ бобър” гр. Пазарджик 1,1 куб. м. от 4967 лева на 5192 лева, в това число:
9.1.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 2 232 лева
9.1.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –2960 лева
9.2 за резервоар вид „ бобър” Мокрище, Главиница, Ивайло 1,1 куб. м. от 1 417 лева на 1481 лева, в. това число:
9.2.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 636 лева
9.2.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –845 лева
9.3 за пластмасова кофа с размер 0,12 куб.м. от 268 лева на 275 лева
9.3.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 191 лева
9.3.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –84 лева
9.4 за кофа с размер 0,11 куб. м. от 268 лева на 275 лева, в това число:
9.4.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 191 лева
9.4.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –84 лева
9.5 за кофа с размер 0,24 куб. м. от 257 лева на 292 лева, в това число:
9.5.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 108 лева
9.5.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –184 лева
9.6 за резервоар вид „ бобър” в останалите 28 обитаеми места 1,1куб.м. от 1168 лева на 1332 лева, в това число:
9.6.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 487 лева
9.6.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –845 лева
9.7 за резервоар 4 куб. м от 7 448 лева на 8 155 лева, в това число:
9.7.1 За предпазване, сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци – 5 083 лева
9.7.2 За неутрализиране на битови боклуци в депа и други уреди –3 072 лева

Разпределението по обособените типове разноски на План-сметката за 2022 година е, както следва:

Събиране на битовите боклуци и превозването им до съоръжения и уреди за третирането им, както и обезпечаване на съдове за събиране на битовите боклуци, като се изключи разделното събиране, предварителното запазване и превозването на битовите боклуци, попадащи в ръководството на всеобщо публикувани боклуци по Закона за ръководство на отпадъците. В проекта по сметката са включени средствата, нужни за събиране, в това число разделно, на битовите боклуци и превозването им до депата или други съоръжения и уреди за третирането им – плануваните средства са в размер на 5 303 575 лева
Третиране на битови боклуци, необхванати в ръководството на всеобщо публикуваните боклуци, както и изследване, планиране, създаване, поддържане, употреба, закриване и мониторинг на депата за битови боклуци и/или други съоръжения или уреди за оползотворяване и/или неутрализиране на битови боклуци. В проекта по сметката са включени средствата, нужни за услугата по обработката на битовите боклуци в районното хранилище. Средствата са планувани / в размер на 5 925 520 лева./ на база разбор на разноските за интервала от стартиране в употреба на районното хранилище за боклуци.
За 2022 година се планува да бъдат събрани 55 000 тона битови боклуци.

Поддържане на чистотата на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от обитаемоте места и селищните формирания в общината, предопределени за публично прилагане. В проекта по сметката са включени средствата, нужни за осъществяване на дейностите по поддържане на чистотата. Планират се разноски за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане, миене, метене, ръчно събиране на боклук, зимно разчистване на уличните платна, площади и др.територии за публично прилагане в Община Пазарджик; действия свързани с разчистване на гробищните паркове; разчистване и поддръжка на зелените територии в обитаемоте места, алеите, парковете и зони за отдих, както и разноски за: образуване на акции за разчистване на обитаемоте места; противообледенителни материали за разчистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии от обитаемоте места, предопределени за публично ползване; разчистване и поддържане на дъждоприемните шахти.
Средствата се възнамеряват в бюджета на Община Пазарджик за 2022 година според Единната бюджетна подредба по действия „ Чистота”, „ Озеленяване” и „ Обредни дейности”. Предвидените средства за 2022 година са в размер на 3 382 296 лева

Подробните калкулации и плана на решението, което ще бъде на вниманието на общинските съветници през септември са качени на уеб страниците на Общински съвет и на Общината.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР