На 7 октомври 2023 г. България официално подаде документите, необходими

...
На 7 октомври 2023 г. България официално подаде документите, необходими
Коментари Харесай

Асен запретна ръкави за второто плащане по Плана за възстановяване! Все пак са става дума за милиарди

На 7 октомври 2023 година България публично подаде документите, нужни за приемането на второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Това стана допустимо откакто в последните три месеца бяха изпълнени над 30 ограничения.
Това разрешава да се навакса сериозното закъснение в осъществяването на НПВУ, защото срокът за тези ограничения беше края на 2022 година, само че те не бяха придвижени в точния момент. С подаването още веднъж се отваря достъпът до средства в размер на към 9 милиарда лева за националните вложения от Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ), оповестиха от Министерство на финансите.
Второто заплащане по Механизма за възобновяване и резистентност е на ориентировъчна стойност от към 1.4 милиарда лева и включва 66 стадии и ограничения за осъществяване, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм условия заплащане по НПВУ. Актуализирана информация за осъществяването можете да намерите в системата ИСУН, а цялостна информация за стадиите и условията от второто заплащане се съдържа в контракта сред България и Европейската комисия, който можете да намерите тук.
От 66 стадия са регистрирани като изпълнени 62 стадия, или 94%. От оставащи неизпълнени стадии, един е обвързван за за понижаване на публични поръчки с един-единствен оферент за 2022 година (етап 243), а различен – с отпадането на план от НПВУ по отношение на липса на инвеститорски интерес в границите на алокирания запас (Интермодален терминал Русе, стадий 193), написа Епицентър.
Другите два стадия са свързани със завършването на социална поръчка за бордово съоръжение на влакове (етап 188) и с приемането на така наречен Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат диалозите за опазване на средствата при по-нататъшно осъществяване на двата стадия. Европейската комисия има право да понижи отчасти изплатената сума.
Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане според член 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възобновяване и резистентност, след което е належащо да се проведат съвещания и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото заплащане.
За да бъде приключена оценката също по този начин е належащо да бъдат признати подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници, да бъде оповестена процедура за създаване на ВЕИ съоръжения със обвързване за системи за предпазване и да бъдат подписани договорите по плана за цифровизация на правата Русe – Каспичан.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР