На 7 април всяка година отбелязваме Световния ден на здравето,

...
На 7 април всяка година отбелязваме Световния ден на здравето,
Коментари Харесай

РФК София-столична честити Деня на здравето и здравния работник на магистър-фармацевтите и другите медицински специалисти

На 7 април всяка година означаваме Световния ден на здравето, а в България и Деня на здравния служащ. „ Поздравления за всички магистър-фармацевти по случай Световния ден на здравето! С вашите специфични познания за медикаментите, грижа и неуморно изпитание, помагате да се усъвършенства здравето и качеството на живот на хората, да се обезпечи по-качествено опазване на здравето и достъп до нужните им медикаменти. Благодаря Ви за Вашата неоценима роля в обществото. Нека професионализмът и добротата Ви постоянно бъдат ценени и признавани “, поздрави сътрудниците си маг.-фарм. Димитър Коцев, ръководител на най-голямата районна фармацевтична гилдия в страната РФК София-столична. Той пожела триумф, ентусиазъм и задоволство от работата на сътрудниците си. „ Всеки от вас, без значение дали сте медицински експерт, здравен служащ или човек, който се грижи за своето здраве и здравето на другите, играе значима роля в обществото и приносът ви е скъп.

Нека този ден да бъде мотив за благодарност и ентусиазъм за всички нас и да продължим да работим дружно за по-здраво и по-щастливо бъдеще за всички “, съобщи маг.-фарм. Коцев.



- Какво вършат магистър-фармацевтите за здравето?

- Магистър-фармацевтите са единствените медицински експерти, които могат да отпускат медикаменти по лекарско наставление. Те знаят по кое време едно лекарство е потребно и по кое време може да ви навреди. Знаят всичко за медикаментите – от основаването на молекулата до отпущането им в аптеката, произвеждане, доставка, дозиране и още доста. Магистър-фармацевтите могат да предотвратят лекарствени взаимоотношения, да ви окажат фармацевтични грижи и при нужда да ви насочат към доктор. Благодарение на тях медикаментите доближават до подобаващия пациент в точната доза в верния миг. Те са най-достъпните медицински експерти съгласно СЗО и с всичко това те усъвършенстват здравето и благополучието на хората.

- Какво е образованието на магистър-фармацевтите?

- Магистър-фармацевтите приключват медицински университети наложително със степен „ магистър “ дружно с лекарите и денталните лекари, а аптеката е здравно заведение. Магистър-фармацевтите се приготвят за приемни изпити по специалността няколко години, поставят писмени изпити по биология и химия, след което се образоват над 5 години и имат наложителен преддипломен стаж в аптека, най-после поставят държавни изпити. Учат над пет години, тъй като материята е комплицирана и значима, а за по-малко време не би могъл да се усвои проучвания материал, който е от значително значение за публичното здраве. След дипломирането им множеството от тях специализират разнообразни специалности, приключват докторантури. Освен това магистър-фармацевтите са задължени със закон годишно да минават разнообразни форми на продължаващо образование, с цел да осъвременяват знанията и уменията си и да бъдат още по-полезни на обществото и здравната система. След завършването си магистър-фармацевтите могат да работят във всички сфери на фармацията - от основаването на медикаментите до отпущането им в аптеката.

- Колко типа фармацевти има?

- Магистър-фармацевтите са медицински експерти и в Европа има единствено един фармацевт, който не може да има по-ниска степен на обучение от магистър. Според европейска инструкция всеки, който бъде признат да учи специалността, би трябвало да се образова над 5 години. Регулирани специалности съгласно европейските наставления са и доктор, дентален доктор, проектант, правист. Фармацевтите учат в медицинските университети дружно с лекарите и денталните лекари. В България има и помощници на фармацевтите, название останало от социализма, които се образоват три години, само че в лицей и са в направление „ Здравни грижи “. Този факт води постоянно до комплициране измежду хората и политиците в България.

- Какво остава прикрито зад гишето в аптеката за пациентите?

Пациентът вижда по какъв начин магистър-фармацевтът му отпуска лекарството, само че преди този момент се вършат голям брой инспекции. Фармацевтите ревизират информацията на рецептата, доза и дълготрайност на лекуването, периода на валидност и температурата на предпазване, дават инструкции за метода на банкет, при нужда оповестяват за вероятни лекарствени взаимоотношения, ревизират дали лекарството не е фалшифицирано, подават информация в голям брой електронни системи като тази за електронно следене на медикаментите и Националната здравноинформационна система. Дори за медикаментите, които се отпускат без рецепта и които се употребяват за самолечение, магистър-фармацевтът прави голям брой инспекции и е извънредно значим, с цел да няма злоупотреби и тежки последствия като отравяния, нежелани лекарствени взаимоотношения и други Употребата на медикаменти без рецепта крие опасности, като да вземем за пример, злоупотребата с аналгетици може да докара до тежко ежедневно главоболие, влошаващо рутинните ежедневни действия на човека; използването на аналгетици от човек с главоболие, може да прикрие хипертония и след седмица да има летален изход; злоупотребата със сироп за кашлица от малолетни не по предопределение може да го заведе до токсикологично поделение с тежки повреди за здравето.

- Защо аптеката не е магазин, а медикаментите не са елементарна стока?

- Витамини и хранителни добавки се оферират в бензиностанции, козметични магазини и други Лекарствените артикули обаче не са обект на предпочитание за покупка, те са нужда , без която даден човек надали може, заради утежняване на здравето, при което отпущането им е от високо публично значение, защото крие риск за опазването на живота и здравето на хората. Именно магистър-фармацевтът е този, който може да усъвършенства здравето и да предотврати опасности за живота на хората, злоупотреби с медикаменти и вреди при самолечение.

- Какво още не знаете за упражняването на изкуството на фармацията?

В някои страни медикаментите във всички аптеки имат едни и същи цени, а конкуренцията е на база предоставяните услуги и фармацевтични грижи от фармацевта и тяхното качество.

В доста страни фармацевтите имунизират, наблюдават разнообразни болести като диабет и хипертония, а във Англия даже предписват медикаменти за 7 постоянно срещани болести.

В други страни медикаментите се предписват по дейна съставна част и фармацевтът би трябвало да отпусне най-евтиното лекарство по предписаната дейна съставна част на лекарството.

- Какво можете да извършите на 7 април?

Да отбележите напредъка на опазването на здравето, да се погрижите за здравето си и това на околните си. Темата на деня тази година е: „ Моето здраве, мое право “. Защитете правото си на здраве като главно човешко право. Всеки би трябвало да има достъп до здравните услуги, от които се нуждае, когато и където има потребност от тях, без да се сблъсква с финансови усложнения. Не забравяйте и да поздравите вашите медицински експерти, които се грижат за здравето и благополучието ви – фармацевти, лекари, дентални лекари, медицински сестри и други Не пропускайте да приемете и неограничени дози от най-ефективното лекарство – смехът, с цел да бъдете здрави. Честит Световен ден на здравето и Ден на здравния служащ в България!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР