На 6 юни 1853 г. Леви Щраус, известен още като

...
На 6 юни 1853 г. Леви Щраус, известен още като
Коментари Харесай

На този ден се ражда един от символите на XX век

На 6 юни 1853 година Леви Щраус, прочут още като Леви Строс, създава първите сини джинси. В България до през днешния ден те са по-известни като дънки - панталони, направени от дебела и твърда памучна материя.

Първоначално предопределени за работно облекло, тези панталони добиват необятна известност измежду младежите през ХХ век заради своята деловитост и улеснение. С усъвършенстваните нови технологии на произвеждане дънките не престават да бъдат желано облекло и през ХХI век. Най-често срещаните цветове, в които се създават, са тъмносиньо, светлосиньо и черно. А най-известната марка и до през днешния ден си остава Levi's.

Първите джинси са основани от Леви Щраус през 1853 година Материалът, от който са направени, е бил предопределен за палатки. Самото име " джинси " обаче им е обещано едвам през 30-те години на ХХ век. Платът за изработката на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes. Когато Леви Щраус свършва брезента за палатките, той купува от същия материал от Ним, Франция. Това е повода платът за изработването на дънки да се назовава " деним " (de Nimes).

Защо в България ги назоваваме дънки?

Теорията е, че при започване на 80-те години на предишния век, когато в страната джинсите влизат главно като контрабанда, на черния пазар се появяват джинси Levi's от серия Donkey. Надписът Donkey e бил с по-едър шрифт на етикета, за сметка на марката Levi's, което се счита за евентуалната причина да бъде общопризнат като главно название на продукта.

В началото панталоните на Леви се носят главно от фермери и каубои. През Втората международна война стават надали не военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се трансформират в обичано облекло на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологии: overdye и stonewash, и се появяват нови фешън течения в цветовете и даже в основаването на дупки по панталоните. В XXI век джинсите не престават да бъдат едно от най-удобните и практични дрехи. От същия плат се създават освен панталони, само че и ризи, якета, поли, рокли, чанти и обувки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР