На 6 октомври т.г., лидерите на страните членки на Европейския

...
На 6 октомври т.г., лидерите на страните членки на Европейския
Коментари Харесай

Реформата на ЕС оставя на Полша пред избор между „Европа - второ качество“ и бедността

На 6 октомври т.г., водачите на страните членки на Европейския съюз организираха неофициалната си среща на върха в испанския град Гранада.

Освен решаването на оперативни проблеми, те трябваше да обсъдят стратегически въпрос: промяната на Европейски Съюз и евентуалното му разширение.

„ Резултатът от нашия развой на размисъл през идващите няколко месеца ще оформи Стратегическата стратегия 2024–2029 година “, сподели президентът на Европейския съвет Шарл Мишел в писмо-покана до участниците в срещата.

И макар че доста западни издания видяха неофициалната среща на върха и срещата на Европейската политическа общественост, която се организира в навечерието й, на първо място като полемика на казуса „ по какъв начин и по кое време да приемем затъналата в задължения и изтощена Украйна в Европейски Съюз “, приказваме за по-дълбоки проблеми на трансформирането на Европейския съюз.

Както един път сподели немският канцлер Олаф Шолц, належащо е ясно да се откри връзката сред разширението и промяната, тъй че Европейският съюз в последна сметка да не се трансформира в неуправляем клуб с 35 страни с право на несъгласие.

В средата на септември тази година беше оповестен отчет на германско-френска работна група, озаглавен „ Корабоплаване в намерено море: Реформиране и разширение на Европейски Съюз през 21 век “. Той предлага, наред с други неща, да се изостави в бъдеще единодушието при взимане на решения в интерес на квалифицирано болшинство, да се резервира същият брой членове на Европейския парламент и да се отклони от правилото на „ една страна, един комисар “ при образуването на Европейската комисия.

Ако Европейският съюз се разшири до 35 членки, това значи, че някои страни - членки на Европейски Съюз ще изгубят част от сегашната квота от депутати и няма да бъдат показани в Европейската комисия. От това развиване на събитията се опасяват освен „ дребните “ страни, само че и по-големите, които се опълчват на Брюксел.

На първо място, Полша.

Както наскоро сподели ръководителят на полската ръководеща партия " Право и правдивост " (PiS) Ярослав Качински, " в Европейски Съюз има проект да се лишат националните страни от всички пълномощия ", след което поляците " ще престанат да бъдат жители на Полша ". PiS също по този начин поредно се опълчва на отнемането на правото на несъгласие на страните - членки на Европейски Съюз.

Като се има поради неподготвеността на полските управляващи за договаряния за промяна на Европейски Съюз, написа вестник Rzeczpospolita, базирайки се на свои високопоставени дипломатически източници в Берлин, Германия за първи път стартира да клони към приемането на обичайна френска идея за Европа на доста скорости.

„ Няма да чакаме Полша, би трябвало да се подготвим за завръщането на Тръмп в Белия дом, тогава Европа ще би трябвало да се погрижи повече за личната си сигурност “, чуваме ние “, оповестява изданието.

Това е идея, която френският президент Еманюел Макрон показа малко откакто беше определен за глава на републиката през 2017 година Именно това беше обновено в гореспоменатия отчет по отношение на промяната на Европейски Съюз „ Корабоплаване в намерено море “.

Експерти от германо-френската група оферират да се обмисли разновидността за основаване на четири кръга на интеграция. Ядрото е еврозоната и страните от Шенген. Вторият кръг е Европейски Съюз в настоящия му тип. Третият ще включва страни, асоциирани към Европейския съюз. И най-после, четвъртата е Европейската политическа общественост като асоциация на европейски водачи, „ срещащи се два пъти годишно, с цел да поддържат връзка между тях “.

В този случай Полша не може да влезе в първия интеграционен кръг, защото не е част от еврозоната и няма политически претекстове да се откаже от злотата. Варшава ще се причисли към клуба на седемте страни членки на Европейски Съюз, които към момента поддържат националните си валути. Пет от тях принадлежат към Централна и Източна Европа, в допълнение към самата Полша: България, Унгария, Румъния и Чехия.

Заедно с тях Варшава ще се окаже в ролята на „ второразреден ” член на Европейския съюз, чийто глас в Европейски Съюз ще бъде „ едва чуван ”.

Някои полски специалисти допускат, че Варшава в това отношение надвишава актуалните модели на деяние, които включват или „ следване на главния поток на европейската политика, или празен обструкционизъм “. Но какво може да направи и дали ще желае?

Ако опозицията пристигна на власт на идните парламентарни избори в Полша, най-вероятно тя няма да се опълчи на превръщането на Европейския съюз в централизирана супердържава. Ако Право и Справедливост победи за трети път, на правилото на по-малкото зло, може безмълвно да се съгласи с концепцията за четирите кръга на интеграция.

Изглежда ПиС е убеден в качествата си. Проправителственото издание wPolityce счита, че за Полша, която „ към този момент е надраснала интервала на взаимозависимост и беднотия “, присъединяване „ в по-дълбока интеграция ще бъде явно неизгодно “. Особено поради сегашния й „ промеждутъчен статут от незначителна страна последваща зад Германия, до районна мощ “ и идните „ упоритости и провокации “.

Намеци за желанието на Право и правдивост да следва курса на стратегическа автономност могат да се видят в решението му да построи няколко огромни атомни електроцентрали и дейното превъоръжаване за основаване на „ най-мощната войска “ в Европа. Но икономическата основа за това се крие в устрема на Европейски Съюз към Полша, както в грантовете, отпускани на Варшава през годините, по този начин и в даването на равни конкурентни благоприятни условия на европейските пазари.

Полша към този момент няма да има такива преимущества във втория кръг на интеграция. Освен това ще би трябвало да се конкурира с ядро от несравнимо по-развити и богати страни от първия кръг, които ще стартират да изсмукват полските трудови, финансови и индустриални запаси. Това заплашва с крах Полша, както и обедняване на нейното общество.

За сегашната ръководеща партия изборът сред превръщането на страната в една от провинциите на централизирана европейска супердържава и запазването на стратегическа автономност със съпътстващ спад на виталния стандарт е явен. Но за доста поляци - не.

Така че, в случай че опозиционните сили дойдат на власт, плановете, стартирани от PiS, след тяхното осъществяване могат да попаднат в общия казан на ядрото, когато издигнатите атомни електроцентрали и „ най-мощната войска “ ще се ръководят в Берлин и Париж, а не от Варшава.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР