На 6 ноември (събота) се отбелязва Архангелова задушница. Това са

...
На 6 ноември (събота) се отбелязва Архангелова задушница. Това са
Коментари Харесай

Каква задушница е УТРЕ и какво трябва да се прави, 6 ноември

На 6 ноември (събота) се отбелязва Архангелова задушница. Това са два дни преди огромния празник Архангеловден. На Архангелова задушница се почитат ангелите, а на задушница се отдава респект към умрелите родственици, другари и близки хора.

На този ден е признато да се върви на черква, както и на гробовете на околните ни хора. Задължително се пали свещ и се раздават вино и самун. В миг на подавка се изрича „ Вземете за Бог да елементарни ” и по-късно се изброяват имената на покойниците. Когато различен човек ви дава подавка, следва да отговорите с думите „ Бог да елементарни ”.

Когато посещаваме гробовете на умрелите е добре да носим със себе си цветя. Те символизират добродетелите на умрелия. Тамянът е знак на чистата молитва, а свещта – безсмъртието на душата.

Архангелова задушница е една от огромните задушници. Обикновено се вършат общи трапези, върху които се слагат седем разнообразни ястия. Сред тях са тези, които покойниците най-вече са обичали да похапват приживе. Първата хапка от тях се поставя на земята, както и първата глътка вино се разлива на земята.

Според възрастните хора, в случай че на този ден пеперуди прелетяват към вас или мушици жужат, то това значи, че душата на мъртвия е наоколо.

В православните храмове се обслужва панихида за всички умряли.

На Архангелова задушница е признато да не се работи, да не се пере и да не се прави никаква домакинска работа!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР