На 6 март 1457 г. кралят на Шотландия Джеймс II

...
На 6 март 1457 г. кралят на Шотландия Джеймс II
Коментари Харесай

Как се появява голфът и защо е бил забранен по улиците на Ню Йорк?

На 6 март 1457 година кралят на Шотландия Джеймс II не разрешава на жителите да играят футбол и голф.

Твърди се, че шотландците са играли тези игри по улиците и църковните дворове, вместо да практикуват умения за пукотевица с лък за наложителното си военно образование.

„ Нито една част от страната не би трябвало да се практикува футбол, голф или други сходни безсмислени спортове, с изключение на за общото богатство и за защитата на страната “, се споделя в кралския указ.

Тази възбрана е първият формален писмен документ, в който се загатва играта, наречена голф. Но какво съставлява тя?

„ Има както писмени, по този начин и образни доказателства, че в предишното е имало спорт, който е приличал на актуалния голф “, разяснява пред History.com историкът Ранд Джерис, който е някогашен шеф на музея и библиотеката на голфа на Американската голф асоциация.

По думите му през 15-и и 16-и век са публикувани две съществени разновидности на играта. Едната се играе върху огромни площи навън, а другата - по улиците на селата и градовете. Историците обаче са сигурни, че в средата 16-и век се е практикувал спорт, който е вкючвал удар на топка със стик на дълги дистанции до дупка в земята.

Съществува даже и тематична литература от тази ера. Книгата Vocabula, оповестена през 1636 година в Абръдийн от шотландския преподавател Дейвид Ведърбърн, включва най-ранните описания на играта, в това число и първото споменаване на дупката за голф.

През 1744 година Почетната компания на голфърите в Единбург записва 13 правила за своя шампионат в Лейт Линкс. През идващите 100 години тези правила са признати от повече от 30 клуба във Англия.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от The R&A World Golf Museum (@worldgolfmuseum)

Първият опит да се сътвори типов набор от правила е дело на Кралския и античен голф клуб на Сейнт Андрюс, който показва консолидиран кодекс на разпоредбите на голфа през 1899 година През същия този интервал се образува и Голф асоциацията на Съединените щати в Ню Йорк. Правилата ѝ се приближават доста до тези на клуба на Сейнт Андрюс.

Според Джерис през 80-те години на 19-и век е имало всеобщо придвижване за основаване на управителни органи за спорта, само че голф общността се опълчи на единния набор от правила. По това време всяко съревнование разполага със лични разпореждания.

Първото образно доказателство за голфа е картина от Сейнт Андрюс, Шотландия, датираща от 1740 година На нея се виждат четирима голфъри и двама кадита (помощници, които придвижват стиковете и останалото оборудване). Старият курс в Сейнт Андрюс, който се счита за най-старото игрище в света, е типичното голф игрище на пясъчно крайбрежие.

„ Всяко голф игрище в света е реплика на релефните форми, които се срещат по шотландското крайбрежие. Много от най-хубавите американски голф стадиони, като Оукмънт и Уингд Фут, заимстват детайли от шотландския пейзаж, реорганизират ги и ги пресъздават в върху американската природа ", споделя Ранд Джерис.

Сейнт Андрюс може да е прочут като "домът на голфа ", само че китайските историци настояват, че техните предшественици са играли играта доста преди шотландците.

Експонат от 2006 година в Музея на наследството на Хонконг излага доказателство, че хората в античен Китай са играли версия на голф, наречена chuiwan, или „ хитбол “, още през 1368 година Музеят демонстрира част от свитък на династията Мин, озаглавен "Есенен прием ", на който се виждат членове на императорския двор, удрящи топка към дупка в тревата.

Експозицията включва и книгата „ Уан Дзин “ („ Наръчник на играта с топка “), оповестена през 1282 година В нея са разказани правила за игра, която прилича доста на играта на голф.

Джерис обаче е песимистичен към изводите, направени от китайските учени.

„ Всяка просвета е имала игра с пръчка и топка. Въпросът е какви детайли на тази игра с пръчка и топка би трябвало да са на мястото си, с цел да се назова голф. Те са играли на затворено игрище, където са удряли топката към избрана цел.

Понякога тя е била дупка в земята, а от време на време - не. Като цяло на картините се вижда една бухалка. Така че, в случай че една част от вашата формулировка за голф е, че те би трябвало да употребяват голям брой стикове, които са профилирани за съответен удар, тогава не бихте го нарекли голф ", споделя историкът.

"Ако голфът се играе върху огромна повърхност с голям брой дупки, всяка от които съставлява друго предизвикателство, тогава не можете в действителност да наречете това, което китайците са практикували, голф ", прибавя той.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от 1502 Golf (@1502golf)

Американската връзка с голфа е тясно обвързвана с Шотландия. През август 1743 година 21-годишният търговец на плебеи Дейвид Деас получава една от първите документирани колета на съоръжение за голф в американските колонии — 432 топки и 96 стика, изпратени от Порт Лейт до Чарлстън. Деас е израснал, играейки играта на Лейт Линкс в Шотландия, където са открити първите правила на голфа.

Първият американски голф клуб в Южна Каролина построява игрището Харлестън Грийн през 1841 година, а робите са употребявани като кадита.

Първото споменаване на голфа в Америка обаче е доста по-рано- през 1659 година посредством холандска разпоредба във Форт Ориндж, щата Ню Йорк (днешния град Олбани). Играта е неразрешена по улиците, тъй като предизвиква „ огромни вреди на прозорците на къщите, а също по този начин излага хората на заплаха от пострадване и опонира на свободата на публичните улици “.

Чарлз Блеър Макдоналд, който е посещавал университета Сейнт Андрюс в Шотландия, се счита за "бащата " на американските архитекти на голф стадиони. През 1893 година Макдоналд построява голф клуб Чикаго, който е първото игрище с 18 дупки в страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР