На 6 февруари почитаме преп. Вукол, еп. Смирненски, преп. Варсануфий

...
На 6 февруари почитаме преп. Вукол, еп. Смирненски, преп. Варсануфий
Коментари Харесай

Имен ден днес празнуват...

На 6 февруари почитаме преп. Вукол, еп. Смирненски, преп. Варсануфий Велики, св. Фотий, патр. Константинополски, св. Йоан Пророк, св. мчци Доротея, Христина и Калиста. 

Преподобният Вукол бил възпитаник на светия деятел Йоан Богослов,

който го кръстил и посветил за свещеник на град Смирна (днес Измир в Турция) през втората половина на I век. По това време в града имало малко християни, жителите били най-вече езичници. Сред тях апостолският възпитаник Вукол развил необятна просветителска активност. Учел хората на вярата в Иисус Христос с пламенни слова, само че още повече със своята доброта и благост, с които подражавал на кроткия и преклонен по сърце Спасител. Преди гибелта си свети Вукол посветил славния Поликарп, също възпитаник на деятел Йоан, за собствен правоприемник по епископство и безшумно се поминал, написа Българска телеграфна агенция.

Преподобният Варсануфий бил родом от Египет.

Живял през IV-V век. В устрема си да се усъвършенства духовно, той отишъл в Палестина, с цел да се поклони на светините, свързани с живота и активността на Иисус Христос. После се открил в манастир край град Газа. Заедно с него се подвизавал и духовник Йоан, наименуван Пророк. Преподобният Варсануфий бил грамотен духовник, прочут с отговорите си на въпроси за духовния живот. Тези директиви след това били събрани в огромен алманах, непокътнат до нас.

Свети Фотий бил прочут богослов на IХ век,

преподавал в Магнаурската школа. При него учил свети Константин-Кирил. Заради своите изключителни дарования и високо обучение през 858 година Фотий бил определен за цариградски патриарх. Той насърчил свети Константин да стане християнски просветник на славяните. Борил се срещу изопачаванията на християнството и постоянно изобличавал византийските императори, когато те подкрепяли еретиците. Бил свалян и отново възстановяван на патриаршеския трон, до момента в който най-сетне починал в изгнание на 6 февруари 891 година

Свети Фотий оставил богато книжовно завещание, от което узнаваме за съчинения на антични създатели, незапазени до нас.

Имен ден през днешния ден честват Фотий, Фотин, Фотина, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светлана, Светослав и Светослава и други производни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР