На 6 август 2019 г. се навършват 28 години от

...
На 6 август 2019 г. се навършват 28 години от
Коментари Харесай

Световната мрежа на 28 г.: 10 любопитни факта за първообраза на интернета

На 6 август 2019 година се навършват 28 години от появяването на международната мрежа, която е прототип на актуалния интернет.
Определиха 25-те най-влиятелни хора в интернет Класацията включва разнообразни като занятие и народност хора, някои от които станали известни по случайност
World Wide Web (WWW) или международната мрежа е изобретена още през 1989 година от английския академик сър Тим Бърнърс-Лий. Той основава първия интернет браузър през 1990 година Първоначално основана за вътрешна мрежа на учените от ЦЕРН, Бърнърс-Лий бързо схваща какъв брой огромен е капацитетът на това откритие и на 6 август 1991 година WWW става налична и безвъзмездна за целия свят.

Сър Тим Бърнърс-Лий Снимка: iStock

Появата на международната мрежа е началото на актуалната осведомителна епоха и се употребява до ден сегашен като главен инструмент за другарство в интернет.

Ето и няколко любопитни обстоятелството за раждането на международната мрежа:

1. Първият уеб страница се появява също на 6 август 1991 година и това е http://info.cern.ch

Компютърът, употребен от Бърнърс-Лий за основаването на международната мрежа Снимка: iStock

2. Сър Бърнърс-Лий употребявал компютър NeXT като сървър за първата международна мрежа. На него е написал и първия браузър, чието редуциране – www – използваме и в този момент.

3. През 1992 година Бърнърс-Лий качва и първата фотография онлайн – на нея са изобразени четирите певици от музикалната група на ЦЕРН.

Първата фотография качена във международната мрежа Снимка: iStock

4. На 30 април 1993 година от ЦЕРН афишират, че международната мрежа ще бъде безвъзмездна за всеки.

5. Повратен миг в съществуването на международната мрежа е основаването на браузъра “Мозаик” през 1993 година Това е един от първите графични браузъри и е основан от екип учени в университета в Илинойс. “Мозаик” спомага разпространяването на международната мрежа по целия свят, защото прави потреблението й доста по-лесно.

6. Световният консорциум, който основава интернационалните стандарти за международната мрежа е основан от сър Бърнърс-Лий откакто напуща ЦЕРН през 1994 година

7. Първата интернет търсачка се споделя “Арчи”. Това е първият инструмент, който разрешава да се търсят документи и файлове в международната мрежа.

Първата интернет търсачка Снимка: iStock

8. Порнографията сформира голяма част от международната мрежа, само че първият уеб страница, регистриран с име.xxx (адрес за уеб страница със наличие за възрастни) се появява чак през август 2011 година

9. Световната мрежа и интернетът не са едно и също нещо. Интернетът е инфраструктурата, която свързва милионите компютри по целия свят, до момента в който международната мрежа е сбирка от текстове, фотоси, музикално файлове, видеа и анимации, които можем да открием с помощта на интернета.
" 123456 " продължава да е най-използваната ключова дума в интернет Какви би трябвало да бъдат паролите ни, с цел да са сигурни и непробиваеми?
10. Според данни от 2019 година интернетът се употребява от 4,39 милиарда души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР