На 5 октомври 2022 г., сряда, от 18.30 ч., в

...
На 5 октомври 2022 г., сряда, от 18.30 ч., в
Коментари Харесай

Концерт на Соня Маринова – сопран, и Красимир Тасков - пиано, на 5 октомври в Добрич

На 5 октомври 2022 година, сряда, от 18.30 ч., в Огледална зала „ Нели Божкова “ в Добрич ще се състои концерт на Соня Маринова – сопран, и Красимир Тасков - пиано.

Проф. Красимир Тасков, прочут на нашата аудитория от миналогодишния му концерт с Български камерен оркестър ще показа с публиката свои персонални мемоари за Нели Божкова във връзка 75 години от рождението на световноизвестната оперна певица, родена в Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера.

Соня Маринова приключва Националната консерватория в София в класа на Проф. Константин Карапетров. Веднага по-късно е назначена за солист на операта в гр. Плевен. През 1989 година е поканена като солист на Националната опера – София.

С този концерт културната общност в Добрич ще уважи създателя, трансформирал изкуството в своя задача и популяризирал родния град отвън рамките на страната - примата Нели Божкова. Родената в Добрич международна звезда на оперните подиуми у нас и в чужбина е почнала креативния си път от детската музикална школа и детския хор под управлението на Маестро Захари Медникаров. Завършва националната консерватория като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 година е солист в „ Комише опера “ – Берлин, а от 1983 година в Бременската опера. През 1990 година е призната във Виенската държавна опера, а през 1998 година получава купата „ Камерзенгерин “ - най-престижната купа, която се присъжда в Австрия на оперни артисти. Нели Божкова е взела участие допълнително от 450 спектакъла. Светът се разделя с нея на 5 март 2004 година

С решение на Общински съвет – Добрич, през 2005 година „ Огледалната зала “ е именувана на Нели Божкова в символ на респект и почитание към родената в Добрич оперна певица.

ПРОГРАМА:

Ференц Лист

- „ S’il est un charmant gazon… ”/ „ Ако той е една очарователна поляна “

Клод Дебюси - 160 година от рождението му

- „ Mandoline ” / „ Мандолина “

- „ Beau soir… ”/ „ Хубава вечер… “

- „ Il pleure dans mon coeur.. ”/

„ Той плаче в сърцето ми… “- из цикъла „ Забравени ариети “- Ariettes oubliees

-„ Reverie ”/ „ Мечтание “- клавирна пиеса

Цезар Франк - 200 година от рождението му

- „ Souvenance ”/ „ Спомен “

- „ Le vase brise ” / „ Счупената ваза “

- Prelude Op.18 / Прелюд из оп. 18 /транскрипция Фридман/

Габриел Форе

- „ Apres un reve ”/ „ Пробуждане “

Красимир Тасков

- „ Две хубави очи “ – по стихове на Пейо Яворов

Морис Равел - 85 година от гибелта му

- Vocalise- Etude / en forme de Habanera / - Вокализ / във формата на Хабанера /

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР