На 5 май - в самия край на последния работен

...
На 5 май - в самия край на последния работен
Коментари Харесай

„Сега“: Василев тайно сменил шефове, 24-годишен от ИТН в ръководството на „Сердика спортни имоти“

На 5 май - в самия завършек на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и „ ЦСКА-София “ тържествено оповестиха, че подписват анекс към контракта за наем на стадион „ Българска войска “, който ще разреши на футболния клуб да построи напълно ново оборудване в държавния парцел в Борисовата градина в столицата.

Новината пристигна изненадващо, предвид на обществените разногласия сред двете страни през последната година във връзка с насъбраните отговорности от наемателя. Още по-изненадващи бяха двете основни настоящи лица, сключили договорката - изп. шеф на ПФК „ ЦСКА-София “ ЕАД Филип Филипов и изп. шеф на стопанисващото държавно сдружение „ Сердика спортни парцели “ ЕАД Евгени Марчев. Присъствието на първия бе изключително ненадейно, защото на 24 март той получи възбрана от БФС да извършва административни функционалности в българския футбол за период от 1 година.

Вторият пък се оказа назначен на държавния пост безусловно 6 дни преди подписването на контракта. При това напълно тихомълком - нещо нетипично за министъра на младежта и спорта Радостин Василев, дал шумна публичност на промяната на управленията на другите три държавни компании, чийто принципал е – „ Български състезателен тотализатор “ ТПП, „ Национална спортна база “ ЕАД и „ Академика 2011 “ ЕАД. За разлика от направените промени в техните управления, промяната на шефовете на „ Сердика спортни парцели “ (ССИ) става без медийно разтръбяване като при тотото и даже без официално известие на формалния уебсайт на ММС като при НСБ и „ Академика “.

Проверка в Търговския указател откри, че министър Василев е издал заповед за промяна на двама от тримата членове на съвета на шефовете на ССИ на 20 април, а решенията му са правосъдно вписани от Агенцията по вписванията на 29 април. Съгласно заповедта от постовете си са освободени досегашният изп. шеф Мариана Петрова и членът Александра Левянска, а на тяхно място са назначени Евгени Марчев и Радостин Димитров. Единственият, който резервира мястото си от предходното управление, е Людмил Лазаров.

Поради липса на публично предоставени биографии от страна на ММС, професионалният опит на новоназначените е изцяло незнаен. От наличната информация излиза наяве, че Марчев преди малко е навършил 45 година, а Димитров е едвам на 24 година и има юридическо обучение - което евентуално е повода на толкоз нежна възраст да получи управническа позиция в държавно сдружение, стопанисващо спортни парцели от национално значение.

За Радостин Димитров се знае още, че е съпартиец на спортния министър Радостин Василев в „ ИТН “ и е бил претендент за народен представител от листата на партията на Слави Трифонов в 24 МИР в София на последните три извършени парламентарни избори - на 4 април, 11 юли и 14 ноември 2021 година Също по този начин е известно, че е играч в аматьорската баскетболна лига на България, където е играещ треньор и капитан на софийския клуб „ Енигма Фойерверк “.

За новия изп. шеф на „ Сердика спортни парцели “ Евгени Марчев обаче обществената информация е нищожна. Справка в Търговския указател демонстрира, че той е шеф и едноличен притежател на капитала на търговско-консултантската компания „ Виа пропърти лимитед “ ЕООД, а на 26 април (три дни преди назначението му в държавната фирма) е трансферирал на трети лица ръководството на други две свои сдружения, регистрирани в София – „ Виа нефт “ ЕООД и „ М-армс БГ “ ЕООД.

Освен промяната на управлението на стопанисващото сдружение ММС подхваща и генерална смяна на тактиката за създаване на нов стадион на мястото на „ Българска войска “. През последните 2,5 година се очакваше то да стане посредством публично-частно партньорство. За задачата на 29 октомври 2019 година Министерският съвет взе решение за основаване на смесено комерсиално сдружение „ Спортни парцели Българска войска “ АД. В него двете страни трябваше да вземат участие с равни вноски - страната в лицето на ССИ посредством апоритране на парцела и „ ЦСКА-София “ посредством парична вноска, отговаряща на пазарната оценка в размер на 23,3 млн. лева (занижена от 32,3 млн. лева по гледище на футболния клуб).

Задължително изискване за учредяването беше и изчистване на всички отговорности на наемателя по 10-годишния контракт, подписан през януари 2018 година против месечен наем от 62 000 лева без Данък добавена стойност. През предишното лято шефовете на „ Сердика спортни парцели “ оповестиха публично, че „ ЦСКА-София “ има насъбрани задължения за над 2,5 млн. лева, а от оповестения в края на 2021 година одит на сдружението стана ясно, че несъбраните вземания от клуба в действителност са за близо 3,8 млн. лева

При подписването на анекса в спортното министерство през вчерашния ден бе обявено, че „ на 29 април от футболния клуб са изчистили всички насъбрани отговорности към „ Сердика спортни парцели “ ЕАД в размер на 3 138 670,53 лева “ След което министър Радостин Василев заяви, че взаимно сдружение в действителност изобщо няма да бъде учредявано, като съобщи:

„ Тази концепция, върху която е работено дълго време, съгласно нас не е работеща. В едно общо сдружение решенията се взимат с безусловно болшинство и могат да зародят разногласия, а това не е вярната юридическа техника. Заради това прекосяваме към нещо, което в спортната инфраструктура мисля, че не е правено, само че е правено в други сфери на вещното право. То изцяло подсигурява учредяването на право на градеж, което включва в себе си и правото на прилагане. Това ще разреши на вложителя да употребява един обект, който ще построи самичък, за избран интервал от време, в който, според неговия бизнес проект, ще осъществя с изключение на възвращаемост на средствата и някаква облага, както и разрешава на страната да не влага средства в своя обект, които няма опция да влага сега, само че след прочут интервал от време да придобие собствеността върху този обект, което е и нашата цел. “

Нито от ММС, нито от „ ЦСКА-София “ разкриха за какъв интервал става дума.

Източник:
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР