На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил

...
На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил
Коментари Харесай

Почитаме голям светец, кои красиви имена празнуват днес

На 5 декември православната черква празнува Свети Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.

Сава произлиза от благороден жанр. На 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. След дълги години живот в палестинската пустиня, Сава имал насладата да види майка си, която, откакто овдовяла, се поселила в женски манастир покрай Йерусалим. След нейната гибел Сава получил богато завещание и построил манастири, лечебни заведения и страноприемници. Заради неговата безрезервност Йерусалимският патриарх го показал за нравствен началник на отшелническите обители. Св. Сава умрял на 94-годишна възраст през 533 година Той дава цялото си завещание за построяването на странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим.

В българските предания обаче най-често Сава е показана като светица - настойничка на чумата. Българинът счита, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Св. Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава. ” - споделя националната приказка.

Сава е обвързван и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред, дружно с най-старата жена в дома.

Имен ден честват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав .
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР