На 5 декември източноправославната църква почита свети Сава Освещени, построил

...
На 5 декември източноправославната църква почита свети Сава Освещени, построил
Коментари Харесай

Почитаме свети Сава Освещени

На 5 декември източноправославната черква уважава свети Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.

Историята на светеца потегля от благороден жанр от региона Кападокия в Мала Азия. На 18 години Сава става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. С наследството след гибелта на родителите си, той построява странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим.

Манастирът „ Свети Сава “ съществува и до през днешния ден, а през цялото средновековие е средище на дейна книжовна активност и наложителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В националните показа, Свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците или вълчи овчар.

Обредните практики на св. Сава са сходни като тези за св. Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ", споделя националната приказка. Сава е обвързвана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали обред дружно с най-старата жена в дома.

Жената, която желала дете, правела ритуален самун. Започвала да пресява брашно със решето обърнато наобратно, а най-старата жена й казвала "Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема ". Предците ни изпитвали благоговение към св. Сава, тъй като вярвали, че "засява " заболяванията по хората, от там идва и израза "Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ".

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. На този ден честват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР