На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи,

...
На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи,
Коментари Харесай

4 май - Международен ден на пожарникаря, коминочистача и металурга

На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител на тези специалности е католическият светец св. Флориан – австрийски християнин, канонизиран от Католическата черква. Той е роден в градчето Енс (днешна Северна Австрия, тогава в границите на Римската империя) през 250 година

Животът му протича в интервал на гонене на християните. Като млад Флориан е мобилизиран като боец в армията на император Диоклециан. Едно от отговорностите му е било образуване на противопожарните бригади. Тъй като работил в отбрана на християните, е осъден със гибел – на 4 май 304 година със завързан към шията камък е хвърлен в река Енс.

В чест на Свети Флориан е построен манастир и към него се образува австрийското градче Санкт Флориан. Освен на тези специалности, свети Флориан е патрон и на Полша и на Северна Австрия.

Ден на пожарникаря в България се чества най-много на 14 септември. На тази дата през 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е оповестена за Професионален празник на чиновниците на Национална работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Така е възобновена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил призован точно на 14 септември, само че през 1905г.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР