На 4 ноември Жерар Пике обяви, че се пенсионира. Помним Пике

...
На 4 ноември Жерар Пике обяви, че се пенсионира.
Помним Пике
Коментари Харесай

Пике ядоса Рой Кийн, излъга Фърги и мразеше английската хран...

На 4 ноември Жерар Пике разгласи, че се пенсионира.

Помним Пике като легенда на Барса, основния злобар на Реал Мадрид, вложител и просто брачен партньор на Шакира. Сега наподобява, че Пике постоянно е бил каталунски състезател и разумно се реалокира от Ла Масия в първия тим.

Това не е по този начин - сред завършването на академията и играта за първия тим Пике прекара четири години в Манчестър Юнайтед. Период, за който рядко си спомнят, само че в който има доста забавни истории.

Първите дни на Жерар Пике в Манчестър Юнайтед са кошмарни - тарторът на " алените дяволи " Рой Кийн го нахока крепко и нецензурно за това, че Пике не е изключил телефна си в съблекалнята. Пике към този момент беше звезда на младежко равнище. Заедно с Фабрегас и Меси той игра за именития тим, роден през 1987 година Четири следващи години те разбиваха безусловно всички, като постоянно побеждаваха с разлика от 7-8 гола.

" Няма да има второ потомство като това ", споделя Алекс Гарсия, който тренира групата от 87-и набор в Ла Масия. " Това беше извънреден тим с естествени първенци, композиция от необикновен гений с в действителност положителни играчи ".



Легендарното потомство постави героичен край, подобаващ на мащаба на тима. През май 2003 година Барса завоюва Копа Каталуния, побеждавайки Еспаньол. След това тимът се разпадна. Лео мина в Барселона Б, Фабрегас се запъти към Арсенал. А година по-късно Жерар Пике отпътува за Манчестър Юнайтед. За обещаващия бранител британците заплатиха 5.25 милиона евро.

Пренасяме се на " Олд Трафорд " през това време. Домакинската съблекалня, един от първите мачове на Пике като титуляр. Мястото му се оказва до Рой Кийн - капитанът на Ман Юн е човек, с който даже Златан Ибрахимович не би се скарал.

И тогава се случва най-лошото - мобилният телефон на Пике звънва. Бил в джоба на дънките му, които висели тъкмо над ухото на Кийн. Пике разказва в детайли сцената в колоната си за The Player`s Tribune:

" Рой не можа да открие от кое място идва шумът. Той огледа стаята като фанатик. Очите му шареха в близост, до момента в който се опитваше да открие виновника. Спомняте ли си онази сцена с Джак Никълсън от The Shining? Ето по какъв начин изглеждаше лудият Кийн.

Той крещеше из цялата съблекалня: „ Чий е този телефон?! “. Никой не отговори. Той повтори въпроса, тишина. За трети път извика: „ Чий е този шибан телефон ". Най-накрая проговорих. Много безшумно, като дете нарушител: „ Съжалявам. Това е моят телефон ".

Рой ме прегърна, засмя се и ми сподели да не се безпокоя. " Шегувам се, несъмнено! Какво си викаш: " Рой си е изгубил мозъка! Той полудя пред всички ", не, шегичка Жерар. И въпреки всичко беше добър урок, за теб, нали! ".

В новата страна Пике трябваше да свикне с всичко: времето, непознатия език и локалната храна. На първо място, към храната.

" Никога не съм харесвал британската кухня, призна Джерард. - Спомням си доста добре по какъв начин няколко дни откакто се реалокирах в Англия ми донесоха лимонен пудинг. Такава киселост! Беше извънредно парещ. Обикновено се държа учтиво, само че просто не устоях. Спомням си и по какъв начин един млад вратар от нашия тим яде пяна за бръснене на ваучър. Англичаните имат странна храна и необичайно възприятие за комизъм ".

Друг проблем е Фъргюсън. Треньорът говореше толкоз характерна комбинация от британски и шотландски, че Пике не постоянно разбираше шефа си: „ Струваше ми се, че е китайски. И въпреки всичко не бях най-лошият. Някои играчи към момента не схващат какво споделя сър Алекс ".

Пике съвсем не е играл в Ман Юн, измами Фъргюсън, с цел да дебютира в Премиершип

Адаптацията на Пике беше усложнена от един факт - той съвсем не играеше. През сезон 2004/2005 Пике взе присъединяване единствено в три мача, освен това в два (в Шампионската лига и Купата на лигата на Англия - по 25 и 23 минути).

Пике за първи път се появи в титулярния състав на Манчестър Юнайтед през март 2006 година, в домакинския мач от Висшата лига против Уест Хям.

„ В младостта си се опасявах от малко неща и даже можех да измамя треньора “, спомня си Джерард. „ Веднъж Фъргюсън ме попита какъв брой постоянно съм бил краен бранител. Тогава изневерих, казвайки: „ О, да, в младежкия тим на Барселона го правех доста пъти! “. Всъщност в никакъв случай не съм играл там. Срещу Уест Хем ме сложиха на десния бек. За благополучие свърших работата ".

След втория избледнял сезон (7 мача, 388 минути), през лятото на 2006 година 19-годишният Пике беше даден чартърен за една година в Сарагоса. Пике стартира, сподели гения си на голмайстор (три гола) и оказа помощ на Сарагоса да скочи до шесто място и да се класира за Купата на УЕФА. Психически нещата също се оправиха.

Кариерата на Пике в Ман Юнайтед завърши с гол на Анелка

Новият опит се оказа по-добър от предходния. Джерард стартира сезон 2007/2008 като ротационен състезател (най-често в двойка с Рио Фърдинанд): той влезе в Шампионската лига и даже продължи своите голови подвизи - в групата на Шампионската лига той означи против Динамо Киев и Рома. През ноември Пике загуби доверието на Фърги.

На 24 ноември 2007 година Манчестър Юнайтед гостуваше на  Болтън. Пике и Фърдинанд започнаха още първоначално, а още в 11-ата минута се случи призрачен сън: Рикардо Гарднър центрира в наказателното поле, Пике изпусна Анелка, втурна се да засече топката, само че пропусна. Топката излетя към свободния Анелка и той безпроблемно означи.

В 59-ата минута Пике беше заменен, а Манчестър Юнайтед в последна сметка загуби. Ако преди мача с Болтън Пике беше употребен най-малко от време на време, то по-късно той бе пратен в дълбокия запас. До края на сезона Пике изигра единствено четири мача във Висшата лига и единствено два пъти прекара 90 минути на терена.

През пролетта сътрудникът заяви на Пике положителната вест, че Барселона го желае назад. Жерар беше очарован, беседва с Фъргюсън - той се съгласи да пусне испанеца. Но към края на сезона ориста сервира на Пике ново тестване. На полуфиналите на Шампионската лига Манчестър Юнайтед трябваше да се изправи против Барселона.

Пике нямаше късмет да влезе на терена, само че преди първия полуфинал на " Камп Ноу " Неманя Видич се контузи. Пике трябваше да го замести. В деня на мача Жерар беше извънредно обезпокоен. Изведнъж в стаята му се почука. Испанецът очакваше да види прислужницата, само че Фъргюсън стоеше пред вратата.

" Жерар - стартира шотландецът. - За страдание, не мога да ви пусна през днешния ден. Сделката е съвсем приключена. Ако играеш зле, тогава всички ще кажат: „ Това е, тъй като той отива в Барса. Не желая да те въвличам ".

Пике се завърна вкъщи през лятото и Юнайтед получи 5 милиона евро.

Пике си спомня извънредно позитивно тази неточност с Болтън: „ Поради това станах едвам четвъртият бранител и Манчестър Юнайтед елементарно ме пусна единствено за пет милиона. И тогава гениалният мозък на Пеп ме направи един от най-хубавите в света ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР