На 4 май 1945 г. френска част, Régiment de Marche

...
На 4 май 1945 г. френска част, Régiment de Marche
Коментари Харесай

Златният часовник на Хитлер, задигнат от френски войник – сега може да достигне 4 милиона долара на търг

На 4 май 1945 година френска част, Régiment de Marche du Tchad, щурмува Бергхоф – убежището на Адолф Хитлер в баварските планини, тъкмо пред американските войски. Те намират дома зарязан, само че доста от персоналните движимости на фюрера са към момента там – в това число ръчен часовник.

В този ден с полка е сержант Робърт Миньо и когато френските бойци стартират да плячкосват парцела, той се натъква на персонализиран златен часовник с буквите „ AH “.

Часовникът принадлежи, както към този момент се досещате, не на различен, а на самия Адолф Хитлер.

След като Миньо го намира, той го взема със себе си във Франция и по-късно го продава на братовчед си. Оттогава часовникът остава владеене на семейството.

Сержант Миньо

Сега златният часовник на Хитлер е показан на аукциона Historical Militaria and Autographs Auction, проведен от Alexander Historical Auctions в Мериленд, с приблизителна цена от 2 до 4 милиона $.

Поради отвратителните си злодеяния преди и по време на Втората международна война, Адолф Хитлер е една от най-скандалните фигури в историята. За положително или неприятно, това прави всичко, обвързвано с него, извънредно скъпо за колекционерите на исторически артефакти.

Бил Панагопулос, президент на аукционната къща, споделя: „ Има доста реликви на Хитлер и ние сме продали стотици елементи от тях – приборите му за хранене, облекла, мебели и така нататък Но часовникът е по-личен от съвсем всичко друго. “

В допълнение към буквите на Хитлер, реверсивният часовник включва и отличителните знаци на нацистката партия и три дати, значими за диктатора: рожденият му ден, денят, в който е назначен за канцлер на Германия, и датата, на която нацистката партия побеждава на изборите през 1933 година

Според описанието в каталога на часовника, той е бил поръчан от нацистки чиновници като подарък за Хитлер, като съставените елементи са създадени от производителя на първокласни часовници LeCoultre в Швейцария, а окончателното сглобяване и гравиране е осъществено от известната немска компания за часовници Andreas Huber.

Въпреки това не могат да бъдат открити никакви записи по отношение на производството на аксесоара, защото фабриката Huber е бомбардирана и опожарена по време на Втората международна война. Швейцарският производител LeCoultre също удостоверява, че няма записи, свързани с часовника.

И въпреки всичко Panagopulos and Alexander Historical Auctions настояват, че предметът е законен. Чрез задълбочено изследване на исторически записи и кореспонденции непосредствено от Миньо, те са сигурни за произхода му от LeCoultre и Huber и за откриването му в Бергхоф.

Заедно с персонализирания часовник, аукционната къща предлага бронзов комплект за бюро и попивателна машина, употребявани от Хитлер по време на подписването на Мюнхенския пакт от 1938 година, съгласно който европейски страни, в това число Англия, Италия и Франция, отстъпват част от Чехословакия на хитлеристка Германия в опит за опазване на мира сред народите.

Не всички предмети в търга мат нещо общо с Хитлер – автентичен, подписан сюжет за „ Войната на световете “, подписан сюжет за „ Непознати във влака “ на Хичкок и писмо, подписано от Мао Цзедун. Но тези, които имат, получават отрицателна реакция от видни еврейски групи.

В отворено писмо Европейската еврейска асоциация интензивно прикани аукционната къща да спре продажбата на реликвите.

Председателят на асоциацията равин Менахем Марголин разказва продажбата им като „ отвратителна “, като споделя, че търгът „ дава помощ на тези, които идеализират това, което пази нацистката партия “ и „ предлага на купувачите шанса да развеселят посетител или обичан човек с предмет, принадлежащ на геноциден палач и неговите поддръжници. “

Освен това в писмото се декларира, че тези предмети нямат присъща историческа стойност и че аргументите за закупуването им би трябвало да бъдат под въпрос.

Panagopulos и Alexander Historical Auctions обаче не са съгласни. Те акцентират, че предметите не се продават, с цел да популяризират Хитлер в каквото и да е качество.

„ Ние не предлагаме това в символ на респект към най-лошия човек, живял в миналото “, споделя Панагопулос. „ То за нас е необикновено рядка историческа светиня, надълбоко напомняща за един от най-мрачните интервали в международната история и затова изключително значима. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР