На 4 април през далечната 1949 г. 12 държави от

...
На 4 април през далечната 1949 г. 12 държави от
Коментари Харесай

75 години по-късно: Какво направи НАТО за света?

На 4 април през далечната 1949 година 12 страни от Европа и Северна Америка се сплотяват, с цел да основат защитителен съюз, борещ се с условията на разрастващата се тогава Студена война. Така се ражда НАТО – алиансът, който към този момент 75 години се разраства с главната цел да подсигурява сигурността на всички свои членове.

НАТО като връзка сред страните от двете страни на Атлантическия океан

Организацията се бори да обезпечи дълготраен мир въз основа на общи полезности - персонална независимост, народна власт, права на индивида и господство на закона. Така тя се явява и трансатлантическата шнур сред 32-те си страни членки, измежду които и България, чиято военна сигурност е неразривно обвързвана.

Но какво тъкмо реализира Алиансът досега?

Вече 75 години НАТО се основава на групова защита

Ако един съдружник на НАТО бъде атакуван, това по дифолт значи, че всички останали членове също са нападнати. Както да вземем за пример, когато на 11 септември 2001 година терористи разрушиха два самолета в кулите на Световния търговски център в Манхатън. Тогава на този принцип всички останали членове на НАТО застанаха на страната на Съединени американски щати.

В Брюксел стартира двудневната среща на министрите на външните работи на пакта

Близо един век Алиансът води битка с тероризма

НАТО играе извънредно значима роля в международната битка с тероризма, стремейки се да развие качества за подготовка и реакция на евентуална опасност. Чрез задачата си в Ирак Алиансът подкрепя иракските военни сили да се стабилизират и да се борят с тероризма на всички равнища. Освен това в продължение на съвсем 20 години НАТО помагаше да се подсигурява, че Афганистан няма да се трансформира в несъмнено леговище за интернационалните терористи.

НАТО и съветската експанзия в Украйна

Докато съветската инвазия в Украйна продължава към този момент трета година, НАТО, дружно с всички свои съдружници, продължава да поддържа страната. Организацията дава несмъртоносна поддръжка като гориво, зимно облекло и генератори на украинските военни. В по-дългосрочен проект се стреми да поддържа Украйна да премине от военно съоръжение от руската ера към съвременно съоръжение.

Ясна командна верига на „ силите на НАТО “

При съществуването на доста разнообразни военни сили, които работят дружно, ясната командна верига е от жизненоважно значение за всеки съюз. Военният и гражданският личен състав от всички страни членки работи дружно всеки ден в границите на " командната конструкция " на НАТО.

Президентът Румен Радев описа персонални мемоари от времето, когато е бил пълководец на авиобаза „ Граф Иганатиево “

Алиансът и вложенията в защитата

На срещата на върха в Уелс през 2014 година съдружниците от НАТО поеха ангажимент да влагат повече и по-добре в защитата - да спрат съкращенията, да преминат към консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година и да изразходват 20% от тази сума за главно съоръжение. Очертава се тази година да бъде десетата поредна на нарастване на вложенията в защитата във всички европейски съдружници и Канада.

Политика на отворени порти - основополагащият принцип на НАТО

Всяка европейска страна може да се причисли към НАТО, в случай че е подготвена да извърши стандартите и отговорностите на участието, способства за сигурността на Алианса и споделя полезностите на НАТО за независимост, народна власт и господство на закона. От 1949 година насам броят на членовете на НАТО се е нараснал от 12 на 32 страни. През април 2023 година организацията приветства Финландия, а предишния месец Швеция също избра да се причисли.

Русия е подготвена да води изтощителна война, сподели някогашният дипломат на България в НАТО Драгомир Заков

НАТО като страж от хакерски атаки

Тъй като хакерските атаки стават все по-често срещани, по-сложни и по-вредни, НАТО приема киберпространството, също както сушата, морето, въздуха и космоса. Алиансът оказва помощ на съдружниците да засилят киберзащитата си посредством продан на информация за заканите и вложение в обучение и образование.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР