На 31 октомври (вторник) от 21:45 часа документалната поредица “На

...
На 31 октомври (вторник) от 21:45 часа документалната поредица “На
Коментари Харесай

Поредицата На опера с БНТ 2 представя документалния филм Аида

На 31 октомври (вторник) от 21:45 часа документалната поредност “На опера с БНТ2 “ ще опише трагичната история на една от най-популярните вердиеви опери – „ Аида “ и нейната превъзходна акомодация от трупата на Държавната опера – Пловдив.


Ако и до през днешния ден една от емблемите на Верона е античната сцена на Арената, то знак на най-известния оперен фестивал под намерено небе – „ Арена ди Верона “, е спектакълът „ Аида “. От 1913 година точно представленията на тази опера откриват сезона в популярния амфитеатър.

Филмът на БНТ-Пловдив „ Аида “ води феновете зад кулисите на представлението и разкрива спецификата на спектакъла навън. Мащабното музикално подстрекателство, пищността на декорите и блестящите солистични осъществявания са неделима част от класическото решение на режисьора Нина Найденова, за постановката с трупата на Държавната опера – Пловдив. Спектакълът бе показан в границите на фестивала „ Opera Open “ на сцената на Античния спектакъл в Пловдив. В тайните на оперния театър под намерено небе посвещават феновете солистката на Виенската опера – Надя Кръстева, тенорът Камен Чанев, който сполучливо концертира по международните подиуми, сопраното Таня Иванова и диригентът Лучано Ди Мартино.

Най-зрелищната опера на Джузепе Верди е написана по поръчка на хедив Исмаил, владетелят на Египет, за формалното разкриване на Суецкия канал. С внушителното оперно зрелище той имал упоритостта да обърне погледа на света към своята модернизираща се страна. За създването на операта Верди изискал колосалния за времето си хонорар от 30 000 златни лири, както и правата върху осъществяването на „ Аида “ на всички места по света, отвън Кайро, плюс отчисления от всяко копие на партитурата. С получените средства, по волята на композитора, е построен пансионът за възрастни музиканти „ Каза ди Рипозо “ в Милано. Той съществува към този момент близо 150 години и, по думите на Верди, е неговото най-хубаво произведение. В пансиона посреща края на дните си популярният Верди, паралелно с тогавашните реализатори на своите оперни персонажи.

Всеки финален вторник от месеца публичната телевизия среща феновете с забавни и не доста познати обстоятелства от историята на класическите спектакли и споделя за актуалните достижения на оперната сцена.

Документалната линия „ На опера с БНТ2 “ е продуцирана от Българска национална телевизия Пловдив в партньорство с Държавна опера-Пловдив.

Автор на кино лентата „ Аида “ е Десислава Шишманова, а оператори са Виолин Палейков и Нончо Нончев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР