На 31 октомври 1984 г. сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка

...
На 31 октомври 1984 г. сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка
Коментари Харесай

Убита е Индира Ганди

На 31 октомври 1984 година сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка на Индия Индира Ганди. Тя е първата и единствена до момента жена министър председател на Индия.
Дъщеря на първия индийски министър председател Джавахарлал Неру и майка на предстоящ министър председател - Раджив Ганди, тя самата е една от най-забележителните и в същото време противоречиви политически водачи в света.
Индира Ганди е родена на 19 ноември 1917 година Израства най-вече под грижите на своята майка заради огромната претовареност на известния си татко. Учи в елитни индийски и европейски учебни заведения, само че не доближава до университетска степен. През 1942 година се омъжва за конгресмена Фируз Ганди, от който има две деца - Раджив и Санджай.
През 1960 година Индира печели изборите за ръководител на Индийския народен конгрес (ИНК), а след гибелта на татко си през 1964 година е назначена за министър на известията. През 1966 година към този момент е министър-председател.
По време на ръководството й Индия поставя началото на нуклеарната си стратегия, а през 1974 година реализира първия си нуклеарен опит, прочут като " усмихващия се Буда ". Същата година обаче Върховният съд я упреква в корист със служебно състояние. През 1977 година губи поста на министър председател и даже е задържана по заповед на новото държавно управление. През 1980 година ИНК още веднъж печели изборите и Индира още веднъж става министър-председател. Последните години от ръководството й са белязани от проблеми в щатите Асам и Пенджаб.
През юни 1984 година армията нахлува в светилището на сикхите - Златния храм в Амритсар, в опит да се разправи с водачите на тази етническа и религиозна група. В отговор и като самобитно възмездие на 31 октомври 1984 година двама от нейните телохранители, сикхи по генезис, я прострелват в Делхи и тя умира на път за болничното заведение.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР