На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим.

...
На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим.
Коментари Харесай

31 май - Световен ден без тютюнев дим

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев пушек. По този мотив в цялата страна ще се състоят редица събития, които целят да лимитират пушенето.

Идеята на самодейността е да се подчертава върху заплахите за здравето, свързани с използването на тютюневи произведения и за поощряване на ефикасни политики за понижаване на въздействието от използването на тютюн.

Световната здравна организация (СЗО) афишира за първи път Световния ден без тютюн през 1988 година Той се организира в страни по целия свят, като задачата е от една страна да се подчертава върху заплахите за здравето, свързани с използването на тютюневи произведения, а от друга да се насърчат ефикасни политики за понижаване на въздействието от използването на тютюн.

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи, като за Европейския съюз този % е 17%. Това сочат данните от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2021 година, научи Moreto.net

Разпространението на тютюнопушенето в България измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2019 година съвсем всеки трети възрастен (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в Европейски Съюз – 4%, което е една от аргументите за смъртните случаи от болести на кръвоносната система, респираторни болести и някои типове рак.

Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до гибелта на към 6 милиона поданици на планетата, както и на към 600 хиляди души-непушачи, пострадали от нездравословното в влияние на цигарения пушек. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно вследствие на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на 100 от всички смъртни случаи, породени от рак и 15 на 100 от всички смъртни случаи в Европейски Съюз, имат връзка с тютюнопушенето. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 болести, които биха могли да бъдат предотвратени.

Според проучване на " Евростат " у нас през предходната година от рак на белите дробове за умряли близо 3 300 души.

Водеща по смъртност по този индикатор от страните в Европейския съюз е Унгария с 27 %, България e с 20%.

В цялата страната районните здравни инспекции провеждат разнообразни начинания за разпространение на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето дейните пушачи могат да се възползват от безвъзмездни услуги и съвещания.

Министерството на опазването на здравето припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отричане от тютюнопушенето в районните здравни инспекции. Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР