На 31 март министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в

...
На 31 март министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в
Коментари Харесай

От днес сме в Шенген по въздух и море

На 31 март министър-председателят акад. Николай Денков ще взе участие в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух

Решението за приемане на България в шенгенското пространство по въздушни и морски граници публично влиза в действие от 31 март, предаде БГНЕС.

Така инспекциите на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и сред България и Румъния се отстраняват и наредбите на достиженията на правото от Шенген се ползват за България и за Румъния, както посред им, по този начин и в връзките им останалите страни в шенгенското пространство. А това са Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Швеция, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. В решението от 30 декември 2023 година се споделя, че „ Съветът ще се стреми да вземе решение за унищожаване на инспекциите на лица на вътрешните сухопътни граници ”, се показва още в решението и се добавя, че то би трябвало да бъде взето с единогласие.

На 31 март министър-председателят акад. Николай Денков ще взе участие в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух. Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде маркирано със алегорично отваряне на границата. Заедно с премиера на тържествената гала ще вземат участие и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Събитието ще се състои на 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10.30 ч.

След 31 март ще настъпят промени и във връзка с пасажерските и търговски кораби, идващи у нас. Пасажерите на кораби, които идват от Шенгенска страна няма подлежат на гранична инспекция.

При идване на пасажерски транспортен съд от Истанбул обаче всички пасажери ще минават през надзор. Корабите от трети страни ще би трябвало да дебаркират на пасажерските терминали по българското Черноморско крайбрежие, които се намират в Бургас, Варна и Несебър.

Ще има смяна и при инспекциите на плавателните съдове за спорт, туризъм и забавление включително и яхтите. Когато яхта идва от шенгенското пространство, тя няма да предстои на гранична инспекция. За тези от трети страни както и до момента следва да се явят на Граничен контролно-пропусквателен пункт за инспекция. Останалите ще могат да дебаркират в яхтените пристанища.

Граничните управляващи ще ползват метода за разбор на риска за всички плавателни съдове, които влизат в български териториални води.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР