На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли

...
На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли
Коментари Харесай

Ето кой черпи днес

На 30 юни църквата празнува Събор на Св.св. 12 апостоли - Апостолите са персонажи в християнството, учениците на Иисус Христос, определени да проповядват новото обучение. Освен това народът отбелязва като независим празник през днешния ден и Павловден, въпреки че съгласно църковния календар той се чества на 29 юни (Ден на Светите апостоли Петър и Павел).

Събор на светите дванадесет апостола е празник, честван от античност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.).

Св. правоверен цар Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век.

Като чества паметта на всеки един от дванадесетте апостоли настрана, Църквата еднообразно благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата гибел настрана на всекиго от дванадесетте апостоли, популяризират ги всички дружно и равночестно.

По думите на Св. Писание всички те са другари Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, с цел да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание назовава всички дванадесет апостоли славни и всехвални.

Павловден (или още: Павльовден, Павлувден) е български празник, който се отбелязва основно в Източна България, за предотвратяване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с националните показа за унищожителната мощ на огъня.

На Павловден не се работи (не се жъне) и не се пали огън даже за подготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси самун, за де не се сплъстява и червясва брашното.

Народни традиции

Народен празник, който се отбелязва основно в Източна България, за предотвратяване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка.

Свързва се с националните показа за унищожителната мощ на огъня.
На Павловден не се работи и не се пали огън даже за подготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси самун, за де не се сплъстява и червясва брашното.

На Петровден няма строга възбрана за работа, само че на Павльовден хората не работят, с цел да се предпазят от пожари. Не се пали огън в този ден, не се меси и пече самун, с цел да не се опече и житото на равнищата. Народната мъдрост поучава:

„ На Петровден да жънеш, с цел да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, с цел да не го възпламени!”
– „ Малък Павльо огромни бели прави!” („ Паулус” значи „ малък”).

Имен ден честват хората с имената Апостол, Апостолка, Цоло, Павел, Павла, Павлина, Павлета, Павлети, Павлин, Павлина, Павел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР