На 30 юни последната минута ще има 61 секунди, вместо

...
На 30 юни последната минута ще има 61 секунди, вместо
Коментари Харесай

Високосната секунда на 30 юни 2015 г.

На 30 юни последната минута ще има 61 секунди, вместо 60. Явлението се назовава високосна секунда (leap second) и тази спомагателна секунда е въведена през 1972 година от Международния институт за земната ротация и референтните системи (The International Earth Rotation and Reference Systems - IERS). Ако имате дигитален часовник, то той ще означи 23:59:60, а не 23:59:59 и непосредствено по-късно 00:00:00. Това значи, че денонощието няма да има 86400 секунди, а 86401.

Това се постанова, тъй като макар стандартизацията на времето в секунди, минути, часове, дни, месеци, години и така нататък - в действителност тя не е напълно точна. Отклонението в 24-часовото денонощие се " изправя " с високосните години, един път на 4 години февруари е с ден по-дълъг, само че се оказва, че отклонението може от своя страна да варира за този интервал в в действителност доста дребни елементи от секундата. Затова се постанова още една промяна - нормално тя се прави на 30 юни или 31 декември.

За нас, елементарните хора, може тази високосна секунда да е единствено един любопитен феномен, само че има доста сфери от живота и бизнеса, които са чувствителни към метода, по който се изписва времето на цифровите часовници. Google, Линукс, стоковите тържища на Ню Йорк и огромните столици, спътниците и другите висши технологии са намерили решение по собствен метод. Google да вземем за пример няма да разреши изписването на 23:59:60, а ще удължи последната отброявана секунда с още една, тъй че да се появи познатото 00:00:00.

Всяка година отклонението е друго и не се знае още, дали и на 31 декември ще има високосна секунда.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР