На 30-ти ноември се състоя награждаването в конкурса на националната

...
На 30-ти ноември се състоя награждаването в конкурса на националната
Коментари Харесай

СУ “Стоян Заимов“ от Плевен и ДГ „Зорница“ от Видин са големите победители в конкурса на „Нестле за-по здрави деца“ за учебната 2019/2020 г.

На 30-ти ноември се състоя награждаването в състезанието на националната детска стратегия за уравновесено хранене „ Нестле за по-здрави деца “.

В него участваха над 6000 деца от 40 детски градини и 24 учебни заведения от цяла България.

По време на събитието, което се организира напълно онлайн, трите най-активни учебни заведения и детски градини в България бяха наградени от изпълнителния шеф на Нестле България господин Петър Стоилов и от особено жури. Те завоюваха финансова помощ, с която да продължат да възпитават потребни привички за уравновесено хранене и деен метод на живот у българските деца.

На първо място се класира СУ „ Стоян Заимов “, Плевен със своята концепция за създаване на спортна площадка в двора на учебното заведение с фитнес уреди навън, като задачата е да развият двигателната просвета на учениците.

С второ място бяха отличени представителите на НУ „ Иванчо Младенов “, Враца, които възнамеряват да основат нов физкултурен салон и да го оборудват с уреди, с цел да могат учениците да спортуват интензивно. Третото място бе отредено за СУ „ Максим Райкович “, Лясковец, които ще оборудват кулинарния кабинет в учебното заведение с маси и столове, а също по този начин и с подобаващи украшения, с цел да могат децата да получават познания за приготвянето на здравословни ястия.

Сред детските градини ДГ „ Зорница “, Видин бе отличена с първо място в състезанието и ще вложи средствата в биоградина с открита занималня от дърво. Втората премия бе връчена на ДГ №20 „ Мир “, Стара Загора, които ще влагат в открити уреди за катерене и баланс, и закрит фитнес ъгъл.

Със своята мотивация и показване на трето място се класираха представителите на ДГ „ Слънце “, Кюстендил, които с помощта на премията ще провеждат фестивал на „ Веселите плодчета “ и ще закупят специфични костюми за него.

Журито на състезанието се състоя от дългогодишни посланици на програмата, сътрудници и представители на институции, измежду които госпожа Ваня Кастрева, шеф на РУО-София, представители на МОН, госпожа Анастасия Георгиева, шеф на дирекция "Здравеопазване " в Община Варна, госпожа Виктория Терзийска, сътрудник на програмата, певица и ко-създател на плана „ Маргаритка “, и шеф-готвачът и ръководител на EURO TOQUE България Жоро Иванов.

На формалния край на състезанието всяко учебно заведение и детска градина показа пред журито своята концепция за дълготрайно възпитаване на просвета на уравновесено хранене и деен метод на живот у децата.

„ Благодаря на всички участници за напъните, които са положили и не престават да поставят в тази наша обща задача за създаване на положителни хранителни привички и просвета на деен метод на живот у българските деца, даже в тези сложни времена на рецесия. Убеден съм, че с общите ни старания ще успеем да помогнем в построяването на по-добро бъдеще за нашите деца “, показа Петър Стоилов, Изпълнителен шеф на Нестле България.

В събитието се включи също и Милена Савова от екипа на „ Музейко “, която изнесе малко показване на тематика “ Неформални обучителни практики “ и срещна присъстващите педагози с настоящи и новаторски способи на преподаване.

Програмата на „ Нестле за по-здрави деца “ е част от световната упоритост на Нестле да подкрепи на 50 милиона деца да водят по-здравословен метод на живот до 2030 като ги подтиква да се хранят по-балансирано и да бъдат по-активни. За поредна година Нестле, с поддръжката на институции и образователни заведения, интензивно приканва учебните заведения и детски градини да вземат присъединяване в самодейността, с цел да могат със взаимни старания да изградят по- положително и щастливо бъдеще за българските деца.

Повече за „ Нестле за по-здрави деца “:

Програмата „ Нестле за по- здрави деца “ сплотява напъните на компанията и тези на родители, учители и просветителни институции, с цел да обезпечат по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Нестле за по-здрави деца “ е просветителна стратегия, която има за цел да насърчи уравновесеното хранене и дейния метод на живот при децата на възраст сред 3 и 12 години.


Програмата започва през 2012 година и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални специалисти по хранене и спорт и неправителствени организации.


През 2013 година като добра процедура в областта на просветителните стратегии за уравновесено хранене и физическа интензивност в Европа, „ Нестле за по-здрави деца “ в България става част от Европейския план EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия.


През 2018 година Програмата уголемява своя обсег и влиза в образователните заведения в цялата страна, с цел да усъвършенства питателните и двигателните привички на българските деца. До този момента, просветителното наличие на „ Нестле за по-здрави деца “ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и учебни заведения в цялата страна.


Конкурсът има за цел в допълнение да подтиква насърчаването на балансираноto хранене и дейния метод на живот у децата, с цел да могат те да порастват по- здрави и щастливи. Вярваме, че дружно можем да изградим едно още по-добре бъдеще за нашите деца.

Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк:.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР