На 30-ти август Православната църква чества деня на Цариградския патриарх

...
На 30-ти август Православната църква чества деня на Цариградския патриарх
Коментари Харесай

Почитаме Свети Александър, Йоан и Павел - патриарси Константинополски

На 30-ти август Православната черква празнува деня на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна черква - преместване на мощите на Св. Александър Невски.
Александър, Йоан и Павел били боголюбиви християни. Със своята всеотдайна активност в името на Бог те били ръкоположени за патриарси на Цариград при ръководството на императорите Константин Велики и Анастасия, и във времето на ересите на иконоборците.
До края на живота си светите отци служели умно и безрезервно на своето огромно паство. И посредством своите проповеди и мощни внушения сеели Божието слово измежду езичници и еретици.

По времето на Петър Велики, на датата 30 август, мощите на св. Александър Невски били пренесени тържествено в новооснования град Петербург и положени в издигнатата в негова памет Александро - Невска лавра.

Днес имен ден честват всички, които носят името Александър (означава - неустрашим, бранител на мъжете), Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко.

Св. Йоан Постникуправлявал Църквата във време на император Анастасий и умрял в 595 година

Св. Павелуправлявал църквата като патриарх единствено 5 години. Като видял усилването на иконоборческата разкол, той се отказал от патриаршеската катедра и се отдръпнал в манастир. До самата си гибел св. Павел не преставал да въздейства посредством своите внушения и убеждавания за възобновяване на иконопочитанието. Умрял в 784 година, като малко преди гибелта си приел велика схима.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР