На 30 септември няма да отида да гласувам и знам,

...
На 30 септември няма да отида да гласувам и знам,
Коментари Харесай

От трибуната на ООН президентът на Македония призова за бойкот на референдума

На 30 септември няма да отида да гласоподавам и знам, че и вие, скъпи сънародници, ще вземете същото умно решение. Гласуването на референдум е право, а не обвързване. "  Това съобщи от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации президентът на Македония Георге Иванов часове преди края на акцията за неделния референдум, видя Блиц. На него гласоподавателите са призовани да одобрят или отхвърлят договорката с Гърция, която открива пътя на страната към интеграция в НАТО и Европейския съюз.

Според Иванов, обаче, изискването първо да се промени името на Македония е на процедура апел към жителите ѝ да извършат " историческо самоубийство ".

Президентът има лимитирани пълномощия в парламентарната република, само че е декларативно непосредствен до националистическата съпротива на ВМРО-ДПМНЕ, която в съпротивата си против референдума е подкрепяна и от Русия. В словото си той назова референдума " примка за обесване ", а съглашението дефинира като " жестоко нарушаване на суверенитета ".

Той непосредствено подлага на критика представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които през поледните седмици съвсем непрестанно пристигаха в Скопие с обръщение, че одобряването на договорката е единствената вяра за бъдещо участие в НАТО и Европейски Съюз.

Премиерът Зоран Заев, който подписа договорката с Гърция след 27 години протест от Атина, е изправен пред избор, който може да постави завършек на политическата му кариера. Очакванията са, че референдумът има късмет да победят подкрепящите договорката, само че основният въпрос е дали до урните ще отидат най-малко 50% плюс един гласоподавател, с цел да бъде резултатът от вота годен за смяната.

Последните социологически изследвания, оповестени от института Societas Civilis на 10 септември, демонстрират над 70% утвърждение измежду гласоподавателите на смяната на името, само че едвам 58% споделят, че са решили да гласоподават.

" Налице е координирано изпитание да бъде провалено демократичното право на македонците и да бъде отнета легитимността на гласуването в референдума ", се споделя в изказване на Трансатлантическата комисия за почтени избори. В нея членуват някогашният американски вицепрезидент Джо Байдън, някогашният английски вицепремиер Ник Клег, някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и други

" Македонците сами би трябвало да решат какво бъдеще желаят за страната си. Призоваваме ги в неделя да създадат по този начин, че гласът им да се чуе. Местните управляващи дружно с интернационалната общественост би трябвало да подхващат всички ограничения да обезпечат почтено гласоподаване в неделя и да не оставят ненаказана каквато и да е злонамерена активност. " Комисията, обаче, не може да уточни източника на такава координирана акция за протест на референдума.

Средства за наблюдаване на обществените мрежи засичат през последните 50 дни увеличение на съобщениета, оповестени от стратегии (т.нар. ботове) в " Туитър ", както и усилване интензивността на нови и съществуващи автоматизирани профили през последната седмица. Почти всички известия са да се бойкотира референдума.

Комисията споделя още, че равнището на политическа интензивност, която се следи в " Туитър " за македонския референдум, надвишава следеното при други избори с обвинявания за задгранична интервенция, в това число последните акции в Мексико и Италия. Открихме доказателства и за скрито финансиране на акцията от лица в Гърция и Македония в поддръжка на групи, настоящи против референдума, допълват участниците, измежду които са още Майкъл Чертоф, някогашен министър на вътрешните работи на Съединени американски щати и Танит Кох, галвен редактор на в. " Билд ".

Законът дефинира от четвъртък в среднощ да стартира 48-часово предизборно безмълвие на пропагандата за референдума. Проевропейският лагер към Заев организира заключителния си протест в Прилеп, а албанските партии, които единомислещо поддържат одобряването на договорката, проведоха няколко конференции и протест в Скопие.

В ефира на електронните медии и в печата продължава акцията на ЦИК " Твоето мнение е твое право ", стимулираща изборната интензивност.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР