На 30 април Софийската филхармония посреща талантливата и телпераментна цигуарка

...
На 30 април Софийската филхармония посреща талантливата и телпераментна цигуарка
Коментари Харесай

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

На 30 април Софийската филхармония посреща надарената и телпераментна цигуарка Соянг Юн, която ще показа Концерт за цигулка и оркестър от Брамс под палката на харизматичния Саша Гьотцел. Маестрото включва в програмата о Бранденбургски концерт №3 от Йохан Себастиан Бах и Третата симфония на Франц Шуберт.

 

Саша Гьотцел

Престижното издание „ The Strad “ не пести суперлативите за младата южнокорейска цигуларка, наричайки я  „ Изключително надарена, със страховит характер и бляскав гений “. Соянг Юн към този момент има одобрено име в света на класическата музика. Списание „ Gramophone “ определя осъществяванията й като „ прецизни и извънредно дисциплинирани “, а критиците на „ The Guardian “ заявяват, че „ нейното техническо съвършенство постоянно е сложено в услуга на музиката “.

Носителка на награди от огромни състезания, измежду които „ Йехуди Менухин “ (I награда), „ Хенрик Виенявски “ (I награда) и сребърен орден от цигулковия конкурс в Индианаполис, Соянг Юн е спечелила уважението на сътрудниците си като цигуларка и камерен музикант от най-голям диаметър. Тя е все по-търсена на интернационалната сцена, до момента е свирила като солист с редица водещи оркестри, в това число Чешкия народен симфоничен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на Билбао, Камерната филхармония – Бремен, Оркестър „ Елбфилхармони “ на Северно немското радио, Руския народен оркестър, Кралския филхармоничен оркестър, Камерния оркестър на Женева, Националния оркестър на Белгия,  Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничнте оркестри на Берн и Трондхайм, Оркестър „ Солистите на Трондхайм “ и Камерния оркестър на Цюрих. Нейният възходящ лист от сътрудници включва Кшищоф Пендерецки, Айвор Болтън, Кшищоф Урбански, Мухай Танг, Максим Венгеров, Ейджи Оуе и Михал Нестерович.

 

През пролетта на 2020 г. Соянг Юн бе в журито на състезанието „ Йехуди Менухин “ в Ричмънд, Вирджиния, участвайки също и в концерта на откриването. Сътрудничи постоянно с Корейския камерен оркестър, с който записва „ Четирите годишни времена на Буенос Айрес “ на Пиацола и Концерта за цигулка и пиано на Менделсон и има концертни турнета в Азия, Европа и Северна Америка. През 2012 дружно с Вайт Хертенщайн и Бенджамин Грегор-Смит основава струнното трио ORION, което през 2016 печели Първа премия и премията на публиката на състезанието за камерна музика „ Migros Kulturprozent “ в Цюрих. Свири в Уигмор Хол – Лондон, „ Тонхале “ – Цюрих, Шутгарт, Единбург, Белфаст и Манчестър.

Базирана сред Барселона и Сеул, Соянг Юн учи в Националния университет по изкуствата в Южна Корея, в Кьолнския университет за музика и танци при Захар Брон и в Цюрихския университет по изкуствата

Свири на цигулка на Джовани Батиста Гуаданини, направена в Торино през 1773 година.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР