На 30 000 лева оценява страданията си в ареста и

...
На 30 000 лева оценява страданията си в ареста и
Коментари Харесай

Бизнесмен, убил с джип 6-годишно дете, иска обезщетение от 30 000 лева

На 30 000 лв. прави оценка страданията си в ареста и пандиза в Пазарджик панагюрският предприемач Цветан Пъков, осъден с 4 години отнемане от независимост за нелепа гибел на дете. Името на мъжа нашумя, откакто на 14 април 2015 година прегази с джипа си и умъртви на място 6-годишния Петьо Гевечанов, който карал колело на улица покрай дома си. По време на процеса се разбра, че автомобилът се е движел с гневна скорост, а лидерът има към 20 акта за предходни сходни нарушавания. Последваха митинги и петиции с искане на заслужено наказване.

С искова молба до Административния съд в Пазарджик Цветан Пъков претендира Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ да му заплати 30 000 лв. и да поеме разноските по делото. Жалва се, че по време на задържането му под стража от 15 април до 10 юни 2015 година претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в засегнатост, оскърбление, битови неудобства, възприятие на непълноценност, насила да търпи неща, противни на волята му, породени от дейностите на администрацията на ареста в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и на Затвора в Пазарджик.

През това време бил държан в помещение подземен, без естествена светлина и чист въздух. В килията с повърхност 5 кв.м били двама души. Нямало тоалетна и топла вода.

От 10 юни 2015-та до 11 януари 2016 година бил изместен в пандиза. Настанили го в пренаселена килия, в която се падали по-малко от 3 кв.м на човек. Помещението било със остарял и разкъсан балатум, плесен, мръсно и без топла вода. Имало гризачи и инсекти.

Храната пък била с неприятно качество, приготвяна от пандизчии, а не от професионални готвачи.

Освен това наказването било изтърпяно при непоколебим вместо при общ режим.

Пъков твърди, че поради неприятните условия вдигнал кръвно и получавал припадъци. Необходимите медикаменти му доставяли околните му, в пандиза нямало.

В същия дух са и показанията на пожелан от него очевидец, също лишен от независимост. По думите му, в ареста имало нечистотия, „ наслоена от незапомнени времена “ и било невероятно да се почисти. Хлебарките в пандиза били толкоз доста, че към този момент не им правело усещане. Баня можело да се употребява единствено по график.

От дирекцията опонират, че недоволствата са неоснователни и недоказани. Представят информация, съгласно която за първия посочен интервал мъжът е бил в две пространства с повърхност от 8 кв.м, в които обитавали по един или двама души. Както и че карцерът в Пазарджик е имал хигиеничен възел с две тоалетни две умивалници и непрекъснато течаща топла вода. По време на престоя си там арестуваният не се е оплаквал.

След преместването му в пандиза го настанявали в разнообразни килии. Имало санитарни възли със свободен достъп до тях. Правени били дезинсекция и дератизация по график, а за хигиената отговаряли самите пандизчии, като им се осигурявали препарати.

Преглед при влизането на панагюреца в ареста пък посочил, че той към този момент има хипертония. Твърди се, че не се е влошила при изтърпяване на наказването.

Съдът признава част от изложените в исковата молба недоволства. В някои от килиите, където е обитавал Пъков, нямало прозорци, не са показани и доказателства, че е правена дезинсекция и дератизация. На моменти поради претъпканост не е разполагал с минимума от 4 кв.м персонално пространство.

Но защото тези неудобства са траяли за относително къс интервал – 5 месеца и 15 дни, магистратите дефинират отплата от 550 лв., като отхвърлят останалата част от желае до 30 000 лв..

Решението може да се апелира пред Върховния административен съд.

След нещастието на 14 април 2015 година към Цветан Пъков излязоха скандални детайлности. Панагюрци разказваха, че той неведнъж е карал по улиците на града своя джип „ Ауди Q7 “ с гневна скорост. Измъквал се с подкупи. Твърдеше се, че не за пръв път блъскал хора, само че на предходните платил, с цел да не подават тъжби. Заради тези изказвания тогава министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди инспекция. Резултатите от нея по този начин и не бяха оповестени.

През 2012-та пък мъжът получил 6 месеца условно, откакто разрушил цистерна с нафта на бизнесдама и общинска съветничка от родния си град.

Последваха митинги и подписка с искане за обективна присъда.

Наложената от магистратите присъда обаче бе 4 години отнемане от независимост, множеството от които минаха в затворническо общежитие от открит вид в Казичене.

Поредният скандал се развихри при започване на предходната година, когато арбитър Десислав Любомиров от Софийския градски съд позволи предварително освобождение на Цветан Пъков за примерно държание. Панагюрци бяха подготвени още веднъж да се вдигнат на митинг. Но прокуратурата стремително нападна решението и през март 2018-та то бе анулирано. Към оня миг оставаха 5 месеца и 21 дни от присъдата, която от дълго време е излежана, а мъжът е на независимост. И търси правата си за мизерията, на която е бил подложен зад решетките. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР