На 3 юни се появиха новини, че Федералната служба за

...
На 3 юни се появиха новини, че Федералната служба за
Коментари Харесай

Русия поиска достъп до сървърите на Yandex - компанията отказва

На 3 юни се появиха вести, че Федералната работа за сигурност (FSB) на Русия неколкократно е поискала криптиращите ключове на Yandex. Посредством тях се пази информацията за потребителите на компанията. Услугите на Яндекс в огромната си част са сходни на тези на Гугъл – търсачка, имейл, реклама, преводач и прочие.

Според RBC, съветският колос към момента не е извършил настояванията на наследницата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В известие до пресата, представители на Яндекс декларират, че съветските закони постановат съдействие с органите на реда, само че в по-ограничен мащаб.

„ Законът приказва за предаване на информация, която е нужна за декодирането на известия. Не може да става на въпрос за предаването на ключове, посредством които може да се декодира целият трафик. “

Законът за шерване на информация се отнася до всички имейл услуги, услуги за известия и обществени мрежи, които оперират на територията на Русия.

В останалата част от обръщението, от Yandex се пробват да реализират компромисен вид, изразявайки неодобрение против актуалните претенции на ФСБ.

„ Целта на закона е да следи стандартите за сигурност. Ние споделяме вярването на органите, че това е от голяма значимост. Въпреки това считаме, че законът може да се приложи без да се нарушава неприкосновеността на потребителската информация. Смятаме, че салдото сред сигурност и дискретност е значим. Важен е и правилото регулациите да се ползват заслужено върху всички браншове на пазара. “

Опитите на съветското държавно управление да се снабди с криптиращите ключове на Яндекс не са първият ход за надзор над Интернет пространството. Припомняме, че имаше опити да се блокира обществената услуга Телеграм на територията на Федерацията. Това докара до всеобщи митинги в огромните градове откакто и от Telegram отхвърлиха да предадат ключовете.

Ако Yandex продължи да отхвърля осъществяването на настояванията на Федералната работа за сигурност, следствията може да са правосъдно гонене и/или блокиране на техните услуги на територията на страната.
Къде е ключът към разковничето?
В последните пет години следим изключително засилено въвеждане за ограничения на надзор над Интернет в Русия. Социалните мрежи бяха задължени да съхраняват информацията за съветски консуматори на сървъри в страната. Беше наложено и заличаване на някои от резултатите в търсещите машини. Предполагаемата последна цел е съветското интернет пространство да се причисли към печатните медии и малките екрани в страната, които са под надзор на властта или на близки до нея хора.

Опозиционни водачи неведнъж са заявявали, че това не са ограничения за сигурност. Това е самодейност на Владимир Путин да притисне в ъгъла своята съпротива и оптимално да управлява недоволството против неговата работа.

Похвално е, че фирмите пазят правата на потребителите си. Борбата им е против доста мощен конкурент.
Смятате ли, че те ще могат да се оправят с натиска против тях?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР