На 3 януари, в първия работен ден за 2023 година

...
На 3 януари, в първия работен ден за 2023 година
Коментари Харесай

Обреченият мандат на Промяната - акад. Денков ще остане с празна папка за правителство

На 3 януари, в първия работен ден за 2023 година президентът Румен Радев ще връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на излъчения от Политическа партия претендент за министър председател акад. Николай Денков.

 

По всяка възможност опитите на учения в седемте дни, които има по Конституция, да направи работеща  управническа настройка, ще се увенчаят с крах и той ще остане с празна директория за държавен състав.

 

Това стана ясно от първи момент, в който съпредседателите на Политическа партия Петков/Василев издигнаха кандидатурата му.

 

Самият Денков направи старания да събере на една маса парламентарно-представените сили в желанието да бъде направена обща политическа декларация, към която да се образува болшинство.

 

Към този миг това се оказа задача невъзможна по една единствена причина - " Продължаваме промяната " е в изолираност.

Липсата на разговор, нарушена връзка, загуба на доверие и непрекъсната надменност в политическото държание на водачите на " Промяната " ги лишиха от сътрудници. И в дните преди връчването на втория мандат те се сблъскаха с действителността - няма от кое място да получат поддръжка. Петков/Василев минират всевъзможни благоприятни условия оттук насетне някой да ги припознае за съюзници.

 

На 16 декември акад. Николай Денков предложения на обща среща всички парламентарни групи в търсене на допирни точки по управнически цели.

 

На срещата пристигнаха представители на всички парламентарни групи като се изключи " Възраждане ". Денков акцентира, че вратата към тях остава отворена, в случай че решат, че има какво да обсъдят.

 

След диалозите акад. Николай Денков дефинира шанса за сформиране на постоянен кабинет като незначителен, само че действителен.

 

От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да поддържат кабинет,в който вземат участие съпредседателите на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков и Асен Василев и се оповестиха за управническа стратегия, подписана от политическите водачи с ясно написани задължения в нея.

 

От Движение за права и свободи сложиха въпроса за арестите по времето на Бойко Рашков,които съдът е оповестил за противозаконни и се оповестиха против популизма в говоренето за правосъдна промяна.

 

От " Българска социалистическа партия за България " сложиха въпроса за измененията в Изборния кодекс. А водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова знаково отсъства от срещата

 

От " Демократична България " приканиха Народното събрание да одобри обща декларация с написани управнически политики.

 

А от " Български напредък " оповестиха, че са отворени за последващи диалози.

 

" ГЕРБ изрично няма да поддържат държавното управление, препоръчано от " Продължаваме промяната. Г-н Денков е бил заместник-министър в държавно управление на Борисов, длъжностен министър в държавно управление на Радев и министър в държавно управление на Петков. Т.е. можем да приказваме за модела " Борисов-Радев-Петков ". Освен това да напомня, че е бил заместител на Меглена Кунева. Това дали значи, че Национална движение „Симеон Втори" се завръща, или Тройната коалиция? ", бе една от тезите, с които Десислава  Атанасова стимулира отхвърли на ГЕРБ  да застанат зад кабинет на Политическа партия. 

 

На 19 януари Корнелия Нинова бе безапелационна:  " Продължаваме Промяната " слагат условия, които не им подсигуряват болшинство ", с което даде да се разбере, че Петков/Василев не могат да разчитат на гласовете на социалистите.

Същият ден водачът на Българска социалистическа партия уточни, че персонално тя е оптимист за третия мандат.

 

На 20 декември акад. Денков съобщи: „ Ако Политическа партия не получи поддръжка - това значи, че мандатът ще се върне несбъднат. Без парламентарна поддръжка всичко друго става безсмислено ”.

 

Седмица по-късно на 27 декември водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи в Монтана, че мандататът на " Промяната " е жертван. Също като Нинова и Борисов съобщи, че е оптимист, че с третия мандат има огромен късмет да се направи държавно управление въз основата на евроатлантическите болшинства. За разлика от нея обаче Борисов вижда разковничет за третия мандат, в случай че отиде в в " Демократична България ".

Това обаче надали ще се случи. По всяка възможност третият мандат ще отиде отово в Българска социалистическа партия. 

" Ако се направи едно програмно държавно управление, сходно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има късмет ", е позицията на Борисов.

В първия работен на Народното събрание Политическа партия ще направи опит да бъде формирана декларация с цели на бъдещия кабинет.

 Очаква се тя да бъде гласувана на 5 януари в пленарна зала като тест за възможната поддръжка и за държавно управление. Това начинание обаче ще претърпи крах

 

По думите на Николай Денков, в случай че декларацията не получи задоволително поддръжка, от Политическа партия няма да предложат кабинет и ще върнат мандата несбъднат.

 

В този случай президентът би трябвало да даде трети мандат за сформиране на държавно управление. Радев би трябвало да реши на коя партия ще го връчи, като не е наложително това да бъде третата по величина. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР