На 3-ти юли, международния ден за свят без пластмасови торбички,

...
На 3-ти юли, международния ден за свят без пластмасови торбички,
Коментари Харесай

Бургас отбеляза международния ден без пластмасови торбички с 25 метрова риба от пликове

На 3-ти юли, интернационалния ден за свят без пластмасови торбички, двадесет и пет метрова риба направена от полиетиленови пликове се появи на площада пред Морското казино в Бургас. Атракцията е концепция на екологичните организации „ За Земята “ и „ Грийнпийс “ – България и е част от акцията „ Свободни от пластмаса “.

Голямата пластмасова риба бе разпъната благодарение на доброволци и притегли вниманието на стотици минувачи. Жители и гости на морския град научиха по какъв начин да понижат зависимостта от еднократната пластмаса в всекидневието си с помощта на привлекателни пощенски картички с посланията на акцията „ Свободни от пластмаса “.
Пластмасовите торбички са измежду трите най-често срещани боклуци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна. Разделното събиране и преработване на полиетиленовите торбички е механически мъчно осъществимо и не би решило растящия проблем с ненужното потребление на еднократни пластмаси. Същевременно има голям брой добре познати и налични заместители на пластмасовите пликове като чанти за многократна приложимост, пазарски колички, кошници, раници, платнени торби, мрежи, хартиени или биоразградими торби.


Докато в Дания и Финландия един човек употребява приблизително по 4 торбички годишно, съгласно данните на Национален статистически институт средностатистическият българин употребява по 2-3 пластмасови торби всеки ден. В Ирландия таксата от 22 цента (43 стотинки) на торба е задоволителна, с цел да накара ирландците да употребяват по едвам 18 торбички на човек годишно. У нас, макар въвеждането на еко-такса, количеството полимерни пликове, които се продават всяка година, се е удвоило от 5 кг на човек през 2010 година до 10 кг на човек през 2016 година Българските търговци са длъжни да изискват възнаграждение за множеството типове торбички с дръжки, в това число на откритите пазари и в дребните магазини. Неспазването на тези условия е необятно публикувано, защото на практика липсва надзор от държавните органи. Със задължението да осведомят обществото за вредите от торбичките са натоварени самите производители и вносители на торбички, само че към този момент няма необятно известни акции в медиите, интернет или комерсиалните обекти.
До края на тази година България е длъжна да подсигурява, че леките пластмасови торби се оферират единствено против възнаграждение на мястото на продажба, съгласно условията на Директивата за пластмасовите торбички. Пластмасовите торбички за извършване на покупки са един от основните замърсители в природата и града, които носят екологични и стопански вреди, само че елементарно могат да бъдат заместени с по-добри други възможности.

Според деятелите от акция „ Свободни от пластмаса “ в България би трябвало неотложно да се вкара наложителна и задоволително висока еко-такса върху всички пластмасови торбички без изключение, която да насърчи купувачите да си носят лични пазарски чанти. След като потребителите отвикнат от безплатните пластмасови торбички, те би трябвало да бъдат изцяло неразрешени към 2025 година и сменени с торби от биоразградими и дълготрайни материали.










СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР