На 3 август честваме Световния ден на динята. Любопитното е,

...
На 3 август честваме Световния ден на динята. Любопитното е,
Коментари Харесай

Световен ден на динята



На 3 август честваме Световния ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидно на този апетитен плод в над 96 страни по света.

Диня - според от региона в България, наричана още карпуз или диня, е наименованието на тип тиквови растения, както и на техните плодове.

Според възприетата подредба на земеделските култури динята е плодов зарзават. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където типът има най-голямо генетично многообразие.

Повече за потребните свойства на този плодов зарзават споделя в “Нашият ден “ диетологът доктор Силвия Паскалева .

“Тя е от семейство Тиквови, по този начин както са тиквичките, краставиците и това ненапълно обуславя и наличието, което има.

Динята е извънредно потребна, макар че неведнъж я линчуваме поради високото наличие на захари, които има и високия гликимичен показател. Но тя пък е доста богата на вода, близо 92% от наличието. Затова е доста потребна в горещините.

Изключително потребна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите . Препоръчваме я на спортистите през лятото като сок или плод преди подготовка. Това оказва помощ за по-добрата активност на мускулите, само че и понижава риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.

Хубаво е да се употребява през сезона. Динята е доста богата на витамин С и А. Но най-високото наличие на тези витамини е точно през слънчевите летни месеци.

Динята е много богата и на фибри, по тази причина доста благоприятства храносмиланет о, само че в случай че има раздразнение на стомаха, предлагам на пациентите да употребяват по-малки количества.

Също по този начин не би трябвало да се прекалява с количествата заради високите равнища на захари, които съдържа. Повече от един комат не е целесъобразно.



Какво да пием в жегите

Диетолозите не предлагаме високо алкохолните питиета лятото освен тъй като съдържат доста от така наречен празни калории и рискът от повишаване на килограмите нараства, само че и от тяхната консумация организмът се дехидратира.

Лятото можем да си разрешаваме ниско алкохолни питиета. Коктейлите са един прелестен избор, тъй като неведнъж са композиция с разнообразни плодове, само че съдържат и много захар, по тази причина не бих предложила повече от един.

Чаша вино, изключително бяло не е никакъв проблем, можем да си позволим и две. Бирата е потребна лятото, само че е значимо да фиксираме количеството. В никакъв случай да не надвишава над 330 мл.

А в действителност през лятото е извънредно значимо да се приема огромно количество течности – 70,80% дано бъде за сметка на водата.

В летните месеци поучавам пациентите си да одобряват до 40 мл вода на кг тегло.

Чуйте доктор Силвия Паскалева в звуковия файл.

Снимки: pixabay, уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР