На 29 януари, на основание на чл. 84, ал. 6

...
На 29 януари, на основание на чл. 84, ал. 6
Коментари Харесай

Обсъдиха проектобюджета на Община Бяла Слатина

На 29 януари, на съображение на член 84, алинея 6 от Закона за обществените финанси, се състоя публично разискване на проектобюджета на Община Бяла Слатина за 2024 г. 
В залата на Общинския съвет участваха кметът инж. Иво Цветков, ръководителят на Общински съвет Веселка Борисова, основният счетоводител на общината Татяна Пеняшка,  заместник-кметовете Боряна Петкова и инж.Тихомир Трифонов, общински съветници, жители и чиновници на общинска администрация.
Кметът показа главните параметрите на бюджета и подчертава върху по-големите капиталови планове, които ще се осъществят през 2024 година Главен специалист Силвия Маринова срещна присъстващите с детайлите на проектобюджета, който е в размер на 45 122 363 лева в това число за държавни действия 30 639 863 лева и за локални действия 14 482 500 лева Приходите от локални действия са планувани в размер на 5 526 150 лева Преходният излишък от 2023 година е 9 016 024 лева в това число 6 066 767 лева от локални действия. С 1 444 100 лева от локални доходи е планувано да се дофинансират държавните действия. Средствата са планувани тъй че да се реализиран заложените цели в програмата за управническия мандат 2023-2027 във връзка с привличането на нови вложения и обезпечаване на привлекателна бизнес среда, възстановяване на обществената и просветителната инфраструктура на територията на общината. Цели се  запазване и надграждане на равнището на предлаганите обществени услуги в изискванията на продължаваща цифровизация и развитите на електронното ръководство.
Капиталовата стратегия за 2024 година е с източници целева дотация за финансови разноски, временен излишък в това число целеви средства от Министерство на районното развиване и благоустройство, лични средства, възобновени отчисления и средства от Съд на Европейския съюз. За главен ремонт на техническата и обществена инфраструктура, в това число за планиране са планувани 3 404 544 лева За придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи средствата са 1 875 653 лева В приложение №3 към ЗДБРБ за 2024 година Община Бяла Слатина е включена с 5 капиталови плана на обща стойност към 15 млн. лв.. Чрез Европейски средства ще се ремонтират постройките на СУ „ Васил Левски “ и ДГ „ Детелина “, както и ще продължат ремонтите на уличната мрежа в града.
Бюджетът за 2024 година е уравновесен, реален и обезпечава финансова непоклатимост.
След презентацията се организира полемика с присъстващите. Направиха се оферти за озеленяване за терени, за подкрепяне и поощряване на спортуването измежду подрастващите, за по-активна работа по привличането на вложения. Кметът на Общината даде обещание, че ще направените оферти ще се включат в бюджета до рамките на разполагаемите средства. Той акцентира, че „ бюджетът е отворена книга “ и оферти може да се одобряват настоящо и през годината, ще се проучват и посредством общинския бюджет могат да бъдат осъществени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР