На 29 септември, от 20.00 ч., в рамките на Нощ

...
На 29 септември, от 20.00 ч., в рамките на Нощ
Коментари Харесай

Откриват изложба „Археологически сезони 2022 – 2023“ в РИМ - Стара Загора

На 29 септември, от 20.00 ч., в границите на „ Нощ на изкуствата “, на IV-то експозиционно равнище в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложбата „ Археологически сезони 2022-2023. Спасителни разкопки – Реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора “.

Изложбата включва най-представителните находки, открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града. Сред тях са бронзова „ пиксида “ (антична кутия за бижута), стъклени и глинени съдове, украшения, мраморни архитектурни детайли. Ще бъде експониран скелет с изкуствено продълговат череп от Източния некропол на Августа Траяна. Могат да бъдат прегледани табла със фотоси и информация за най-интересните археологически структури, разкрити при изследванията.
-->
През 2022 година и 2023 година стартира осъществяването на археологически наблюдения и изследвания на територията на град Стара Загора, по отношение на осъществяване на огромен план „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособена територия, обслужвана от „ ВиК ” ЕООД, Стара Загора. Те обгръщат изкопните работи по осъществяване на трасетата на водопроводите и канализацията в охранителните зони на Археологически резерват „ Августа Траяна-Верея-Стара Загора “, както и в цялата останала част на града.

В този интервал е осъществено наблюдаване на 131 обекта, по канализационната и 332 обекта, по водопроводната мрежа на Стара Загора.  Канализационните трасета се поставят на дълбочина към и над 3,00 м, което съответствува с равнището на стерилния терен, който в другите част на града е с друга конструкция и характерност. Водопроводните трасета се поставят на дълбочина сред 1,60 м и 2,80 м, като не доближават равнището на стерилния терен. В огромна си част новите трасета дублират старите, като в този случай, не се откриват археологически структури, а единствено преотложени материали при старите изкопни работи – както модерни, по този начин и фрагменти от антична строителна керамика, мраморни архитектурни детайли и други В няколко случая бе установено цялостно разрушение на антични зидове, крепостни стени и антични улици, при полагане на старите трасета, които в този момент се откриват единствено в профилите на изкопите. При полагането им в предходните години не са осъществявани археологически наблюдения и изследвания.

При извършените наблюдения да установени: трасета на крепостни стени (в четири участъка); проучена е забележителна част от Източния некропол и единични гробни уреди (в пет участъка); трасета на антични улици (в два участъка) и зидове (в два участъка), като във фондовете на музея постъпват над 500 предмета от разнообразни столетия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР