На 29 октомври отбелязахме Световния ден на хората с псориазис.

...
На 29 октомври отбелязахме Световния ден на хората с псориазис.
Коментари Харесай

Проф. д-р Снежина Василева: Пикът на отключване на псориазис е между 40- и 50-годишна възраст


На 29 октомври отбелязахме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което визира 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Стартира акция обхващаща 20 лечебни заведения в цялата страна под надпис „ Какво става под кожата Ви? “.
Повече информация за акцията можете да намерите на уеб страницата на Фондация „ В помощ на здравето “.

Проф. доктор Снежина Василева е учител в Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София. Автор е на над 180 публикации в научни списания и сборници у нас и в чужбина. Има участия в 20 монографии и учебници, най-вече в чужбина и е основен редактор е на 2 монографии в Съединени американски щати. Участвала е в написването на 4 учебника по дерматология. По мотив Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври, проф. Василева изяснява спецификите на болестта и какви са опциите за неговото лекуване.

- Проф. Василева, какво съставлява псориазисът?

Псориазисът е доста неприятно за пациентите заболяване, което визира до 3% от популацията и е за цялостен живот. Все още не е разгадана изцяло неговата патогенеза, надлежно лекуването към момента е въпрос на изследвания и предизвикателство в практиката на кожния лекар. През последните години се наложи мнението, че псориазисът не е единствено заболяване на кожата, а e и редовно заболяване. Когато бях млад доктор и се учех на дерматология, на псориазиса се гледаше като на чисто кожна болест. Сега псориазисът се счита за редовно, възпалително заболяване на целия организъм, което надлежно изисква систематичен метод.

- Как се демонстрира болестта?



Псориазисът е тип дерматоза, при която по кожата на болните се появяват зачервени и лющещи се плаки и обриви. Заболяването визира разнообразни сектори от кожата. Много постоянно стартира от окосмената част на главата, от скалпа, сходно на пърхот, със зачервени полета, отделящи щедро люспи. Съпровожда се с обособени плаки по

тялото, нормално в местата, подложени на търкане – лакти, колене, седалище, тил. Такава е клиничната картина при две трети от пациентите с псориазис.

Има и доста по-тежки форми на болестта – когато плаките са с по-големи размери и обгръщат обширни площи от кожата. Има случаи, в които те покриват и 100% от повърхността на кожата – по този начин нареченият еритодермичен псориазис. Впрочем, даже и да е наранена дребна повърхност от кожата, в случай че става въпрос за откритите елементи – ръцете, лицето, това е огромен проблем за пациентите – от дребни деца до възрастни.

Има и пустулозен псориазис – с гнойни обриви (пустули). Обръщам внимание, че това не са бактериални обриви, че не са заразни.

Най-тежката форма на псориазиса е псориатичният артрит, който протича с инфектиране на ставите.

Свързани публикации.. За деца с възпалителни автоимунни болести 0 Над 275 хиляди у нас имат възпалителни автоимунни болести 0 Псориазис - в какви форми съществува? 0

Нова наклонност е увеличение случаите на нокътен псориазис – ноктите са набраздени, с точковидни вдлъбвания и стартират да наподобяват на напръстници. Нокътните промени са ранен предвестител на ставното засягане, на псориатичния артрит.

- Какви са аргументите за отключването на псориазиса?

Етиологията още не е изяснена, само че много брънки от патогенезата са ясни. По генетични аргументи и под въздействието на фактори от околната среда – стрес, лекарства, механична контузия, друго заболяване, се отключва възпалителна каскада в целия организъм, която предизвиква заболяване на кожата, на ставите, на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето), на щитовидната жлеза, метаболитен синдром, затлъстяване, диабет вид 2, меланхолия. Сред аргументите за отключване на псориазиса могат да бъдат и нараснала консумация на алкохол, тютюнопушене.

Фактори, които форсират рецидивиране на болестта, са прочувствен стрес, хормонални промени, инфекции на горните дихателни пътища и ангини, изключително при децата. Със стрептококовите инфекции се свързва особена форма на псориазиса.

В протичането на псориазиса има подчертана сезонност, климатични фактори. От студа през зимата кожата измръзва, понижава се омазняването и това обостря деянията на псориазис.

Медикаменти за нервнопсихични проблеми, литиеви препарати, бетаблокери за лекуване на аритмия и хипертония, синтетични антималарици, като някои тетрациклини, също могат да отключат псориазис.

- Има ли проблем за неговото ранно диагностициране?

Псориазисът се дигностицира елементарно по клиничния тип на лезиите. Разбира се, вършим и биопсия, с която поддържаме диагнозата. Прилагаме клиничен, хистологичен и когато е належащо, имунологичен аршин. Правим и лабораторни проучвания, които демонстрират какво е систематичното засягане.

- Има ли опасности, в случай че не стартира навременно съответно лекуване?

Както и при всички болести, колкото по-скоро стартира лекуването, толкоз по-добре. Така ще се предотврати общото засягане на организма. Различна е прогнозата при другите възрастови групи. При към 40% от пациентите псориазисът стартира в детско-юношеска възраст. Пикът на отключване на болестта при останалите пациенти е на 40 – 50 години. Генетичното влечение е по-характерно за заболяването, която стартира в ранна детска възраст. Редица изследвания са открили, че колкото по-рано стартира лекуването, толкоз ще се забави настъпването на ставни или други затруднения.

- Много пациенти се самолекуват с разнообразни, сякаш естествени средства. Какво е актуалното лекуване на псориазис и какъв брой дейно е то?

Ние не лекуваме единствено кожната болест, а цялостната възпалителна каскада. Съвременното лекуване на псориазиса се подчинява на избран аргоритъм. При по-лекия, плакатния псориазис, започваме лекуването с местни средства, които потискат възпалението и пролиферацията (прекомерно бързото делене) на кожните кафези и нормално това има резултат. Фототерапията също е ефикасен способ за лекуване, само че се ползва строго дозирано при децата, защото може да настъпят увреждания от ултравиолетовите лъчи. При по-тежък псориазис, със засягане на по-голяма повърхност от кожата или на забележимите елементи, което въздейства зле на самочувствието на пациента, включваме систематична терапия. Част от нея е лекуването с типичен средства - цитостатици, които потискат възпалителните процеси. В това лекуване се включват и аналозите на витамин А, т.нар ретиноиди, само че то има токсичност и се употребява единствено за къс интервал от време.

Най-новото лекуване, което се ползва по целия свят, е с биологични лекарства. Те са гражданска война в лекуването на псориазис, тъй като освобождават пациента от нуждата да маже кожата си всекидневно с местни средства, а и тъй като му икономисват страничните токсични резултати на цитостатичните лекарства. Когато се направи верен избор на биологичен медикамент, на пациента се обезпечава чудесно качество на живот, съпоставимо с качеството на живот на здрав човек. Биологичните средства са извънредно комфортни за приложение. Има опция пациентите да се обучат и сами да си ги ползват – или всяка седмица, или на две седмици, или по-рядко.

- Разработват ли се кардинално нови способи на лекуване? Развива ли се здравната просвета в това направление?

Медицинската просвета открива все нови и нови биологични средства, които са ориентирани таргетно към блокирането на даден рецептор или даден цитокин (вид имунна клетка). Най-общо те нападат разнообразни фактори за патогенезата на псориазиса, разнообразни посредници на възпалението, с цел да стигнат до най-мъничката молекула, която играе роля за възникването на болестта. Колкото по-тясно таргетирано е лекарството, толкоз то е по-ефективно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР