На 29 май 1992 г. Apple представя своя най-голям и

...
На 29 май 1992 г. Apple представя своя най-голям и
Коментари Харесай

Най-големият провал на Apple – Newton беше добра идея, която доведе дори до смъртни случаи в компанията

На 29 май 1992 година Apple показва своя максимален и революционен артикул. Не се опасявайте, в случай че в никакъв случай не сте чували за него, въпреки и да сме сигурни, че познавате тази цяла гама, Newton MessagePad просто в никакъв случай не се развива до самия край. Истината е, че не е разработван и толкоз доста от Стийв Джобс и компания, а е рожба на тъжни опити за истинска концепция, до момента в който бордът на шефовете е бил безапелационен, че Джобс не е нужен.

Въпреки огромните главоболия и опитите за основаване на нещо автентично, Newton живее единствено 5 години и е описван като една от сериозните издънки и като че ли Apple в никакъв случай повече не се връща обратно. Проблемът е, че когато Джон Скъли идва и дава обещание да трансформира Apple в печеливша компания, Джобс би трябвало да се отдръпна като изпълнителен шеф. Създаването на скъпия, само че за времето си, съвършен Macintosh ще роди доста проблеми за борда на шефовете.

Скъли стартира да основава своята легенда за проваляне при започване на 1986 година Не можем да бъдем чак такива критици, Джон има забавна концепция за концепт, който работи напълно с глас на консуматор и на практика наподобява на първия виртуален помощник, който работи с гласови команди.

През 1986 година е мъчно да се мисли за нещо сходно, само че Скъли има концепцията и скоро ще се наложи да уволнява чиновници, които просто не могат да отговорят на настояванията на компанията. Стийв Сакоман е един от основателите на Macintosh II и желае да мисли в посоката на портативните компютри, в това число преносимите компютри, които в миналото е строял за Hewlett-Packard. Apple му оферират да стартира да работи върху преносимия компютър Macintosh, само че даже това не се случва и тук идва концепцията за нещо като таблет с размерите на прегънат А4 лист, който разрешава на хората освен да четат, само че даже и да пишат.

Технологията е още доста надалеч от основаването, Сакоман ще откри експерти от АТ&T, които да разработят по-слаб, само че задоволително постоянен процесор с дребни размери, с цел да може да зареди Newton. Разработеният процесор има много проблеми и бъгове, които не дават отговор на настояванията на Apple, също така е прекомерно безценен и Лари Теслър не го утвърждава през цялото време.

Оригиналният дизайн на Newton изисква цели три процесора, с цел да работи и цената на това устройство ще бъде от близо 6000 $, което е прекалено много за всеки един консуматор в това време, а с цел да е още по-страшно, би трябвало да обърнем внимание и на обстоятелството, че самото устройство няма да е готово в идващите 5 години. Идеята, че един клиент ще има свободата да написа върху екрана и ще може да вкарва данни по допустимо най-лесния метод, всичко това е просто един необикновен скок в технологията, само че още веднъж, същата не е подготвена да отговори на главните хрумвания.

Сакоман е удивен първоначално, само че на финала вижда много проблеми и стартира да си мисли, че най-вероятно няма да може по никакъв метод да приключи започнатото. В началото на 1990 година ще се откаже от плана и ще напусне с още сътрудници, фокусирайки се върху основаването на личен компютър и лична операционна система.

По същото време Apple към този момент са подготвени да показват още една топ секретна дивизия, която работи върху неповторимо портативно устройство. Newton ще бъде ориентиран към друга дивизия и обособена компания, която би трябвало да отстрани някои от проблемите и също по този начин да употребява нов и много по-разумен хардуер – приказваме за цена, тъй като качеството ще е много мъчно за реализиране.

Newton получава нов живот благодарение на дребна английска компания на име Acorn, която основава нов процесор и се преценява със слабата батерия на самото устройство. Инвестицията е от 3 милиона $ и скоро Newton има нов дом. Лари Теслър стартира да работи със Стийв Капс върху софтуера на устройството. Капс е имал концепцията да сътвори устройство, което да работи с химикалка, само че малко по-късно си потегля, тъй като не има вяра в бъдещето на компанията. Лари ще направи ново предложение и ще обещае повече пари, както и независимост да приключи своя план по метода, по който желае.

Капс разказва тази концепция като едно от най-умните части хартия, на които един човек е можел да написа. Идеята е била, че върху него може да се рисува, да се основават обекти под свободна форма и системата да преведе или да усъвършенства картинките, а по-късно и да приключи цялата визия. Писането на ръка би трябвало да е в основата на продукта. Нещо още по-интересно е, че има една легенда, в която когато един от чиновниците на Apple се появява в Москва, незнаен руснак му подава дискета и по-късно изчезва. Според легендата, там има демо версия на програмен продукт, който разпознава почерк. Apple дава заем на инженера Степан Пачиков, който по-късно основава компанията ParaGraph International.

Проблемите не свършват до този миг, скоро Newton ще се трансформира в същински план. Джон Скъли ще съобщи, че Newton би трябвало да се събира в джоба на човек, а това значи още повече главоболия. Някои от инженерите се майтапят, че е по-добре да вербуват някоя фешън компания, която може да направи якетата с по-големи джобове.

Демонстрацията на устройството се случва на 29 май 1992 година Скъли демонстрира своя персонален личен помощник, само че самото устройство е прекомерно надалеч от стартирането на пазара.

Демонстрацията печели вниманието на хората и всички са впечатлени от концепцията и обстоятелството, че в действителност могат да решат доста проблеми. Фактът, че могат да се вършат изображения, които по-късно да се подобрят и да се местят умерено по екрана благодарение на химикалка, всичко това е необикновен позитив. Единственият проблем е, че демото е направено единствено върху нещата, които работят.

Същата тактичност се ползва по-късно и за първия iPhone, както и за първия iPod с пъстър екран. Зад цялата тъга се оказва, че всички инженери работят сред 15-20 часа дневно. 30-годишният Ко Исоно взема решение да се самоубие през декември 1992 година Осъзнали своята неточност, Apple публично поставят и специфична стратегия за психическо здраве. След една дълга и мъчителна година, Newton публично стартира продажба, датата е 2-ри август 1993 година

През далечната 1993 година въпросното устройство коства към 900 $ или 1800 $ през днешния ден. Това са пари, които се дават за иновация и качество, само че не и за бъгове и тонове проблеми, каквито има в обилие за Newton. Екранът няма никаква подсветка и е черно-бял LD с резолюция от 240 на 320 пиксела. Основната концепция, че устройството може да разпознава почерка, публично не работи и в никакъв случай не заработва. Много от думите не се разпознават. И когато обществото не е предостатъчно от нововъведението, скоро стартират проблемите и подигравките. Гари Трудо основава цяла серия от комикси по тематиката. Simpson вършат един специфичен епизод, в който включват Newton.

И дано приемем, че американците в никакъв случай не са били толкоз жестоки към един артикул, до през днешния ден е мъчно да научим iPhone да разпознава някои думи на български и до през днешния ден се пробва, само че казусът при Newton е, че той самият идва с още доста проблеми. Калкулаторът не може да счита от време на време даже с най-прости формули, контактите и тефтерчето с адреси не работят. Що се отнася до календарът, той е цялостна злополука.

Apple въпреки всичко имат и доста положителни хрумвания като да вземем за пример четенето на електронни книги, концепцията се ражда цели 14 години, преди да се появи Amazon. Същото важи и за въвеждането на стандарт за WiFi, които ще дойдат през 1997 година Newton идва с инфрачервен порт и разрешава изпращането на известие и други. Свързването с компютър става с кабел.

Newton OS е написана от C++ и има различен скрипт за стратегии.

Повечето почитатели на Apple ще опишат това като един типичен бета тест за артикул, върху който Apple ще базира своята технология. Много от детайлите ще се пренесат в iPhone, само че за времето си Newton ще бъде един от класическите провали на компанията. И по мнението на мнозина, това е последният подобен.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР