На 29 декември 1170 г. четирима от рицарите на крал

...
На 29 декември 1170 г. четирима от рицарите на крал
Коментари Харесай

Томас Бекет – най-великият мъченик на Европа

На 29 декември 1170 година четирима от рицарите на крал Хенри II убиват архиепископ Томас Бекет в катедралата Кентърбъри, разпръсквайки кръвта и мозъка му по настилката. Това убийството бележи края на една от най-ярките кариери в средновековието на Англия. И въпреки всичко в доста връзки то е и начало й. Новините за убийството на Бекет се популяризират бързо и за броени месеци той се трансформира в един от най-известните мъченици в християнската история. Бекет е канонизиран единствено три години след гибелта си, до момента в който в границите на едно десетилетие монасите от Кентърбъри записват 703 чудеса, свързани с убития архиепископ, а десетки хиляди гости се стичат в катедралата, с цел да почетат останките му. Подкрепен от разпространяването на нови литургии, чудодейни истории, свещени предмети и свети реликви, култът към Бекет скоро господства в пейзажа на християнството, от Трондхайм до Тарсус и Рочестър до Рейкявик.

Затова постоянно е подобаващ миг за проучване на неговия невероятен живот – задгробния включително; да се запитаме по какъв начин синът на търговец, роден в Чепсайд преди девет века, през днешния ден към момента може да притегли хиляди поклонници на мястото на гибелта и погребението му.

Благодарение частично на сензационната история на тази гибел – и бързия развой на канонизацията му – историците през днешния ден знаят повече детайлности за Бекет (от питателните му привички до внезапните промени в настроението), в сравнение с може би всеки различен англичанин, живял през Средновековието.

 Church of Fontevraud Abbey Henry II effigy

Хенри II 

Скоро след коронясването на Хенри II на 19 декември 1154 година новият крал назначава надеждния и кадърен Бекет за собствен кралски канцлер. Двамата мъже стават близки другари и макар че Бекет механически към момента е прислужник на Хенри, кралят го обсипва с дарове: Бекет носи най-хубавите облекла в двора, пътува с ослепително обграждане и има безконтролен достъп до кралската хазна.

За тези, които ще напишат биографии му по-късно, крещящият външен тип на бъдещия светец е просто фасада. Този в действителност аскетичен мъж, допускат те, просто се преструва в този лукс.

След гибелта на Архиепископ Теобалд, Хенри се застъпва за назначението на Бекет на свободната позиция в Кентърбъри – което и става, на 3 юни 1162 година В новото си качество като най-високопоставен прелат (висш нравствен жрец в католическата църква) в кралството и „ викарий на Христос “, Бекет в този момент претендира за директен престиж от Бога и папата, изцяло самостоятелен и обособен от короната на рода Плантагенет. От този ден нататък връзките сред кралския стопанин и някогашния му прислужник ще бъдат вечно изменени – и мощно обтегнати.

В рамките на една година двамата най-могъщи мъже на Британските острови влизат в нападателни обществени спорове поради църковната пълномощия. За да се наложи, Хенри ръководи съвета на Кларендон през януари 1164 година и изисква лоялността на Бекет, потвърждавайки, че той (не църквата) има властта да санкционира незаконни служители. Бекет отхвърля. Не след дълго Хенри употребява кралската си власт, с цел да лиши Бекет от земя и пари, а Бекет употребява църковната си власт, с цел да отлъчи най-близките другари и поддръжници на краля. По-късно същата година, защото връзките сред архиепископа и краля се утежняват в допълнение, Бекет отпътува за Франция, където прекарва шест години в заточение, живеейки в Сенс и Понтини. Завръща се в Кентърбъри през декември 1170г.

 Jindrich2 Beckett

Пет разказа на очевидци за мъченичеството на Бекет оцеляват и всеки от тях рисува трагичен портрет на неговата ужасна гибел. Най-популярната и сериозна версия на събитията е написана от човек на име Едуард Грим, служител от Кеймбридж, който за малко да загуби ръка по време на нападението. Само няколко дни преди, четирима рицари – Реджиналд ФицУрсе, Уилям де Трейси, Хю дьо Морвил и Ричард льо Брет – минават Ламанша дружно, откакто прекарват Коледа с краля в Бур-ле-Роа в Нормандия. Те бяха чули Хенри II да показва разочарованието си от Бекет и явно го поясняват като инструкция. Затова бързат към Кентърбъри, пристигайки в катедралата на 29 декември. Те влизат в нея в късния следобяд, изправят се против Бекет в неговия архиепископски замък и се пробват (но не успяват) да го заловят без мощ. След това обаче те правят нов опит – с оръжие.

Междувременно монасите от Кентърбъри предизвикват Бекет да намери леговище вътре в катедралата (някои източници оповестяват, че той би трябвало да бъде влачен там), до момента в който се организира вечерната молитва. Около 4:00 часа следобяд е – към този момент е мрак през зимата в Кентиш – и бягството на Бекет продължава от архиепископския замък по монашеската обител към северния трансепт. Тук Бекет, облечен в черни одежди, поема по последните си стъпки.

Миг по-късно заговорниците се втурват през вратата на църквата, носещи доспехи и мечове. Твърди се, че крещят: „ Къде е Томас Бекет, изменник на краля и кралството? “, при което хорът и хората замлъкват, а Бекет декларира: „ Ето ме. Не изменник на краля, а духовник “, появявайки се иззад стълб, ситуиран сред олтарите, отдадени на Дева Мария и Свети Бенедикт.

Под още закани нападателите хващат архиепископа и се пробват да го отстранят от църквата. Бекет обаче се вкопчва в една от колоните и отвръща, наричайки ФицУрсе сводник – засегнатост, която вбесява рицаря и той вади меча си. Знаейки, че часът на гибелта му е наближава, Бекет навежда глава и се моли.

ФицУрсе удря с меча си Бекет и отряза горната част на черепа му, като съвсем отрязва и ръката на Грим. Втори удар още веднъж в главата, и по-късно трети, който го кара да падне на лакти и колене, с изложен мозък. Грим споделя, че от тази позиция Бекет продължава да се моли с спокоен глас: „ В името на Исус Христос и благосъстоянието на църквата съм подготвен да прегърна гибелта. “ Четвъртият удар, нанесен от Брет, отрязва черепа му и кара върха на меча на този рицар да се счупи.

Грим разказва ужаса алегорично: „ Короната… беше отделена от главата, тъй че кръвта, бяла от мозъка, и мозъкът, червен от кръвта, озаряваха пода с цветовете на лилията и розата, девата и майката, и живота и гибелта на изповедника и мъченика “.

Последният удар пристигна не от рицар, а от чиновника Хю, който „ постави крайник на врата на свещеника и страдалец и разпръсна мозъка му по пода “. Доволен от работата си, Хю възкликна: „ Да тръгваме, рицари. Този човек няма да стане още веднъж! “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР