На 28 юни 2019 г. в гр. Видин се състоя

...
На 28 юни 2019 г. в гр. Видин се състоя
Коментари Харесай

Военните моряци отдадоха почести на герой от Балканската и Първата световна война

На 28 юни 2019 година в гр. Видин се състоя боен обред за отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков от военнослужещи от отряда противоминни кораби на флотилия бойни и спомагателни кораби. В състава на отряда има рейдови миночистач носещ името на капитан-лейтенант Кирил Минков.

На военния обред участваха военнослужещи от сухопътните войски, господин Венци Пасков – заместник-кмета на Община Видин, полковник Георги Петков – шеф Централно военно окръжие–Видин, представители на Сдружението „ Клуб миноносец “Дръзки ”, Патриотичен клуб „ Бдинци ”, госпожа Анна Атанасова и Олга Байчева – роднини на Кирил Минков.

„ Трябва да се учим от образеца на тези наши съграждани ”, сподели по време на церемонията капитан I сан Ваньо Мусински, заместник-командир на флотилията.

Големият героизъм на Кирил Минков в нашия боен флот е при присъединяване му в Балканската война през 1912 година на длъжността помощник-командир на " Дръзки ". На 8 ноември 1912 година в историческата офанзива " Дръзки " поразява турския броненосен крайцер „ Хамидие " и записва първата българска морска победа. Мичман I сан Кирил Минков изстрелял персонално торпедото, поразило " Хамидие ", за което е почетен с медал " За смелост ".

По време на Първата международна война Кирил Минков е пълководец на Минната рота на Черноморския флот и управлява слагането на минни заграждения в Бургаския и Варненския залив. При неутрализиране на противников мини на 11 септември 1916 година под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина, при което умират 7 моряци и техният пълководец.

По късно в дунавския парк на Видин, военнослужещите от флотилията участваха в националната осведомителна акция на Министерството на защитата за привличане на претенденти за военна работа „ Бъди боец ” със неподвижен показ на военна техника и съоръжение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР