На 28 май, когато Русия отбелязваше Деня на граничаря, 26-годишният

...
На 28 май, когато Русия отбелязваше Деня на граничаря, 26-годишният
Коментари Харесай

Руски пилот на вертолет избяга в Литва: Не искам да съм съучастник в престъпление, Украйна не ми е враг


На 28 май, когато Русия отбелязваше Деня на граничаря, 26-годишният лейтенант от съветската войска – водачът на хеликоптер Дмитрий Мишов прекоси скрито границата с Литва.

Малко по-късно той се срещна във Вилнюс със специфичния сътрудник на БиБиСи Иля Барабанов и описа за какво отхвърля да взе участие в съветската експанзия в Украйна, по какъв начин се е опитвал да избяга от армията и какво мислят редовите съветски военни за самохвалните сводки на представителя на Генщаба Игор Конашенков.

Представя се по военному: „ Аз съм Мишов, Дмитрий Андреевич. Лейтенант, щурман-оператор на военен вертолет от 15-а армейска бригада. “

Мишов към този момент бил подал доклад за уволняване от армията – през януари, когато схванал, че ще стартира война, макар клетвите на Кремъл, че война няма да има. Но не го освободили. На 24 февруари 2022 година бил в казарма в Беларус. Същия ден станало ясно, че още в първия пердах край Киев неговата част е изгубила 5 хеликоптера и 2 екипажа.

– Как се отнасяш към съветското навлизане в Украйна?

– Отрицателно. Аз съм боен и съм задължен да пазя своята страна от непозната експанзия. Но не съм задължен да ставам съизвършител в закононарушение. На нас по този начин и не ни обясниха за какво стартира тази война. Защо би трябвало да атакуваме украинците и да ги убиваме, да унищожаваме градовете им. Мисля, че това се случи, единствено с цел да може един човек – Путин – да резервира властта си. Явно той реши, че това е добра концепция.

Вече бил прочел публикация за различен съветски боец, който избягал от фронта в Латвия. Латвийският правист и евродепутат Алексей Димитров обяснявал, че има изцяло законна опция в сходни случаи да се дава леговище на военни, които отхвърлят да извършват незаконни заповеди по време на война.

– И взех решение, че по този метод няма да дезертирам. Няма да откажа да послужвам на страната си, в случай че моята страна я грози заплаха. Но когато е противоположното, аз не искам да бъда съизвършител в закононарушение. Ако ме бяха качили на бойния вертолет, щеше да ми се наложи да умъртвявам, да лишава десетки животи. Но аз не желая това, на мен украинците не са ми врагове.

Успял да избяга и да прекоси литовската граница с помощта на организацията „ Орден на републиката “, основана от съветски офицери в оставка, настроени антипутински. Те му помогнали, създали му маршрут за бягството и организирали всичко. Край границата го посрещнали, качили го на автомобил и го закарали във Вилнюс.

– Как мислиш, каква ще е реакцията на твоите сътрудници от армията?

– Трудно ми е да кажа. Мисля, че най-малко половината ще ме схванат за какво съм го направил.

Мишов споделя, че доста военни не схващат какво става и за какво е нужна тази война. „ Те биха желали всичко това да свърши по-бързо. Но някакъв осмислен бойкот на войната – надали. “

Напротив. В изискванията на война сътрудниците му непрекъснато измислят нови схеми, с цел да припечелят рубли и да излъжат началството. Дава и чудноват образец: през ноември Министерството на защитата дало обещание да заплаща по 300 хиляди рубли (около 3 хиляди евро) за всеки свален украински аероплан, по 200 хиляди за хеликоптер, 100 хиляди за танк и 50 000 за друга бронирана тепника.

– Да речем, долу има развален танк. Няколко вертолета стрелят по него, няколко пъти, а отговорникът на летището, против неголяма сума, записва на всеки по една нова единица унищожена техника. И всички получават няколко пъти пари за един и същи от дълго време погубен танк… Или с документи – всички вършат всичко допустимо, с цел да са по документи на бойното поле. Може да са си в отпуск в Русия, само че по документи са били в Мелитопол, да речем, където се заплащат други заплати.

– Как в армията ви се отнасят към ежедневните свотки на ген. Конашенков, съгласно които той унищожи от дълго време цялата украинска бойна техника?

– Никой не има вяра в това. Те знаят какво се случва, те са непосредствени участници. Мисля, че и статистиката идва от това, че поради пари няколко пъти се унищожава едно и също нещо.

Всичко се взема решение по пътя на корупцията, безапелационен е Мишов и споделя по какъв начин, до момента в който бил в Сирзанското висше военно учебно заведение, неговият шеф най-явно събирал от преподавателите и кадетите пари, с цел да си върне банков заем от 2 милиона рубли. „ Той просто издаде заповед и всички подред трябваше да се изръсят. “

– Вярват ли съветските бойци на телевизионната агитация?

– Нито бойците, нито офицерите. Те самите не имат вяра, че водиме война за правото дело. Че в Украйна има нацисти, фашисти, или че са били подготвени да ни атакуван първи.

На летището Веретие, на което той служил, през октомври м.г. украински спецчасти показно взривиха два вертолета К-52 и един Ми-28, даже се снимаха по какъв начин залагат гърмежите. Местните водачи това не ги огорчило изключително. „ На летците въобще не им пука – скъпа техника, евтина техника, огромна работа. Ще пострада началникът, командирите, а на водачите какво ни е? По-малко вертолети, по-малко ще летим! Няма неприятно! “

Когато съветската войска избяга от Киевска област, бяха разкрити доста ужасяващи военни закононарушения – в Буча, Бородянка, Ирпин. Мишов споделя, че не е бил очевидец на военни закононарушения, само че неговите сътрудници въобще не се съмняват, че това край Киев е осъществено от съветските бойци. Самият той познава персонално сътрудник авиатор, който превозвал с вертолета си награбеното оттова – против възнаграждение, естествено.

Планове за бъдещето 26-годишният дезертьор от рашистката войска към този момент не строи, само че изрично е решил повече да не бъде боен. Той схваща, че процеса на неговата заверка в Европейския съюз няма да е елементарен, само че разсъждава по този начин:

„ И без това нямах кой знае какъв избор. Или да се удрям във война срещу волята си и да правя неща обратно на личната си съвест, или да ме вкарат в пандиза. Реших да опитам нещо трето. Даже нещо да не потръгне по най-хубавия метод, то той отново ще е по-добър от това, което ме очакваше в Русия. “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР