На 28 и 30 юнив Габрово ще се състои последната

...
На 28 и 30 юнив Габрово ще се състои последната
Коментари Харесай

„Специалист по гафове“ закрива сезона в габровския театър

На 28 и 30 юнив Габрово ще се състои последната за сезона премиера на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “. Спектакълът „ Специалист по гафове “ е комедия, режисирана от Николай Гундеров и основана по пиеса на френския комедиограф Франсис Вебер.

Какво се случва когато един професионален палач и един дилетант самоубиец се срещнат? Съдбите им са заложени на една и съща карта, на която всяка обстановка е причина за гаф. А всяка несполука води след себе си друга и то още по-голяма.

Спектакълът е низ от комични случки, в които хуморът и актьорското осъществяване майсторски водят фена към душевна приятност и същинска утеха. Макар и през вероятността на смешното тематиките на „ Специалист по гафове “ засягат непреходните за индивида въпроси – потребността от топлота и схващане, другарство и обич.

В постановката вземат участие актьорите на Габровския спектакъл: Гордан Коев, Димо Сава Димов, Светослав Славчев, Адриана Димова, Надежда Петкова, Петър Рангелов. Сценографията и костюмите са дело на Гергана Лазарова- Рънкъл.

Следващата последна дата за сезона, на която ще се играе спектакълъте 13 юли.

От десетилетия филмите и спектаклите по Веберовите текстове разсмиват хората по целия свят. Част от френско езичните филми, по които е работил като режисьор или сценарист, са направени и в супер сполучливи холивудски версии. Пиесата му „ Вечеря за тъпаци “ е измежду най-поставяните негови комедии. Спектакълът на Сатиричния спектакъл се играе повече от 20 години. Негов режисьор е именития Иржи Менцел, представител на поколението, така наречен „ чешка нова вълна ”.

Режисьорът на „ Специалист по гафове “ -Николай Гундеров еученик точно на Менцел. Гундеров приключва постановка и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на интернационалните и национални награди за литература и спектакъл, измежду които „ Южна пролет “, Отличие на Международната академия за изкуства в Париж, Награда на полските актьорски асоциации във Варшава, Награда за постановка на Академията за изящни изкуства в Прага, Награда на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, Приз „ Дионисий “, Награда за драматургия на интернационалния фестивал „ Нова българска драма “ (2014), „ АСКЕЕР “ за модерна българска драматургия и приз „ Алеко Константинов “ 2023 година Той е съосновател на Естествен спектакъл „ Трифонов & Гундеров “.

„ Специалист по гафове “

по Франсис Вебер

Превод – Снежина Русинова-Здравкова

Режисьор – Николай Гундеров

Художник – Гергана Лазарова-Рънкъл

Действащи лица и реализатори:

ПИНЬОН – Гордан Коев

РАЛФ – Димо Сава Димов

ВОЛФ – Светослав Славчев

ЛУИЗ – Адриана Димова

ПОЛИЦАЙКАТА – Надежда Петкова

ПИКОЛОТО – Петър Рангелов

АСИСТЕНТ – Валери Радев

Билети на касата на театъра и онлайн: https://entase.to/H4

Резервации: 0896 745 100
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР