На 28 февруари, в Панорама Плевенска епопея 1877 г.“беше открита

...
На 28 февруари, в Панорама Плевенска епопея 1877 г.“беше открита
Коментари Харесай

В Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“ откриха изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка“

На 28 февруари, в Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “беше открита галерия „ 120 годиниХрам -паметник „ Рождество Христово “градШипка -национален парк -музей Шипка-Бузлуджа “.

На откриването участваха регионалният шеф на Област Плевен Иван Петков, Н. Пр. Елеонора Митрофанова – дипломат на Руската федерация в България, кметът на Община Плевен Георг Спартански,Румен Петков - някогашен кмет на Плевен, представители на военно-патриотични организации, музейни служащи, жители.



След къс анонс от шефа на районен военноисторически музей Володя Попов, гостуващата галерия беше публично показана от шефа на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов.

Изложбата е отдадена на 120-та годишнина от освещаването на Храм-паметника „ Рождество Христово “ край град Шипка на 15 септември 1902 година Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни фотоси описват за историята на Храма – за неговото основаване, архитектура, декорация, за тържественото разкриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините.



Посетителите могат да видят две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „ Преображение Господне “ и „ Св. Николай Чудотворец “, подарени надлежно от бойците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка паралелно с българските опълченци.

Интерес буди и дребна двустранна икона – от едната страна е изобразено „ Рождество Христово “, а от другата – посмъртна снимка на император Александър II. Във витрини са показани икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Експонирана е и релефна карта на Шипка и покрайнината, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на съветския медал „ Свети Георги “ (Георгиевски кръст) са наградени с съветски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от солидно сребро с вензела на съветския император Николай II, а вътре са позлатени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра тайфа.

Друг тип дарове, раздавани на опълченците, са керамичните чаши, дело на сливенски занаятчия грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското сдружение в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва тайфа Стойко Монов Стоянов.

След откриването на изложбата бе показано второто издание на юбилейния алманах „ Храм-паметник „ Рождество Христово ” край град Шипка “. Книжното тяло е с размер от 240 страници. В него има три нови публикации – за живота и активността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на формалните посетители в гр. Казанлък. Допълнителна информация има за мемориалния темперамент и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, извършени през последните 20 години. Преработени са биографичните бележки, снимковият материал и корицата.

Културната демонстрация е част от мероприятията, проведени от Регионален военноисторически музей – Плевен във връзка отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

Гостуващата галерия може да бъде прегледана до 20 април.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР